Letní zašovské vandrování.

Ve znaku obce Zašová je v modro–červeně půleném štítě stříbrné trojvrší s černým dvouocasým lvem se zlatou korunkou a červenou zbrojí, držící v pravé přední tlapě osmicípou hvězdu. Ve znaku je také dvoubarevný kříž mnichů řádu trinitářů, kteří měli sídlo v zašovském klášteře. Vše připomíná staletou tradici významného mariánského poutního místa na Valašsku. Hlavní pouť se koná první neděli v červenci. Součástí je přírodní poutní místo Stračka.

Původní malý dřevěný kostelík zasvěcený sv. Anně nahradil počátkem 18. století barokní poutní kostel zasvěcený Navštívení Panny Marie. Významnou památkou je gotický deskový obraz Panny Marie s Ježíškem, který vznikl koncem 15. století.

Na přilehlé zahradě lze spatřit stádečko shetlandských pony. Jejich původním domovem je severní Skotsko a Shetlandské ostrovy. Poníci jsou zvířata milá a přátelská. Původně byli využíváni pro práci v dole, v současnosti pro přípravu dětí pro jezdecký sport.

Významným přírodním útvarem Zašovské pahorkatiny je místní část Pohoř s nejvyšším bodem 454,6 m n. m., kde má své místo pověstmi opředený Čertův kámen. Protáhlý hřeben s lesním porostem je zdrojnicí vody, která ve Stračce vyvěrá nikdy nevysychajícím pramenem.

Zašová nabízí také zajímavé trasy pěší turistiky jižně na Vsetínské vrchy, severně na Veřovické vrchy.

Zašovský kostel, zasvěcený Navštívení Panny Marie , významný poutní chrám.

Vlevo nahoře kříž z roku 1863 v místě, kde stával původní dřevěný kostelíček. Socha sv. Jana Křtitele u kostela, kamenný kříž u Borovičků, sakrální památka na Černém kopečku.

Sousoší Fr. Pavlicy, fojtství a posezeníčko v původním vstupu do maštale, splav na Zašovském potoce.

Čertův kámen na nejvyšším bodu Pohoře a nedaleká zbojnická lavečka s výhledem do krajiny. 

Poníci na ústavské zahradě  a setba po sklizených obilovinách na nedalekém poli. 

Hodiny se zašovským motivem a kresba naznačující konec léta.

Letní večery při se západem Slunce jsou i v Zašové neopakovatelným zážitkem. 

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *