ZUŠ B-Art – pojem v oblasti moderního tance

Základní umělecká škola ve Valašském Meziříčí a Zašové B–Art vznikla v roce 2012 (převzala aktivity Taneční a baletní školy B-Dance). Kromě tradičního tanečního oboru, který se snaží vychovávat z dětí všestranné tanečníky, má i obor hudební, populární zpěv, elektronickou hudební tvorbu a domácí studio. Vše se děje pod taktovkou ředitelky ZUŠ B-Art MgA. Milady Borovičkové, a za pomoci celé řady spolupracovníků.

V polovině měsíce června roku 2017 uzavřela Základní umělecká škola v zašovském Domě kultury další vzdělávací ročník a zároveň si připomněla pátý rok své existence dvěma vystoupeními B-Art show.

V celkem šestadvaceti choreografiích vystoupili tanečníci malí a ještě menší, až po největší a nejzkušenější devatenáctileté. Z vystoupení plných nápadů, pohybu, dynamiky, které strhávaly k hlasitému projevu i obecenstvo do posledního místa zaplněného hlediště, vyniklo vystoupení školičky z Valašského Meziříčí „Pod dubem“. Z účinkování těch starších bylo skvělé vystoupení žáků 5. ročníku Valašského Meziříčí a Zašové „Soundf Of Silent“ s hudebním doprovodem Jeny Peřtové a vynikajícím zpěvem Ivy Kruntorádové. Téměř tříhodinový program vrcholil vystoupením 5. ročníku Valašské Meziříčí a Zašová ve vystoupeních „Barva není překážkou“ a „Blindfolded“.

Pořad profesionálně uváděla Zuzana Zítková.

„Možná si nedokážete představit, co všechno stojí za organizací těch tří hodin programu. Choreografie se chystají během školního roku, ale při vystoupení je přesto v zákulisí strašná mela, malé děti křičí, smějí se, občas nás neposlouchají. Tehdy je moc hezké, když se mezi námi objeví maminky a pomáhají. Takže všem jim děkujeme za pomoc.

Poděkování patří i vám, rodičům. Obdivuji vás, jak se dětem věnujete. Vozíte je na tréninky, obětujete soboty, neděle, vozíte je na zkoušky, vozíte je na školy v přírodě. Máte trpělivost i s námi. Je prostě úžasné, jak své děti podporujete a že jim napomáháte věnovat se něčemu tak krásnému, jako je tanec. Velké díky za vaši práci.

Taneční obor i náročné choreografie by se neobešly bez pedagogů. Neodmyslitelné místo v tomto kolektivu má zejména ředitelka Milada Borovičková.

Dnešní den s posledním našim vystoupením je pro nás radostný, protože máme za sebou další školní rok.

Je i smutný, protože máme jedno velké loučení. Po úspěšném absolvování gymnázia nám odchází úžasně talentovaný člověk a výjimečná osobnost – Anička Sobotková. Táhne s námi celou tu pouť, takže si ji pamatujeme od malé slečny, a udělala za tu dobu opravdu velký pokrok. Mimo jiná vystoupení sjezdila s námi Louskáčka, podala velký výkon, kdy během jednoho představení odehrála tři role, což je opravdu obdivuhodné. Když ji vidím tancovat dnes, mám slzy v očích. V choreografii Blindfoldet také vystupuje. Nějaká maturita ji absolutně nemohla rozházet a dva dny před zkouškou dospělosti se účastnila Mistrovství České republiky v Brně a úspěšně zvládla všechny své povinnosti. Velice úspěšně odmaturovala a dostala se na svou vysněnou vysokou školu do Brna, takže jí moc gratulujeme. Věřím, že Anička na tanec ani na Základní uměleckou školu B-Art nezanevře a za nás za všechny jí přeji do dalšího života jen to nejlepší.

S choreografií Barva není překážkou urazili žáci 5.A ročníku a druhého stupně velký kus cesty. Postupně se účastnili regionálního kola, dále zemského kola a ve velké konkurenci postoupili až do kola celostátního a účastnili se Mistrovství České republiky v Brně.“

Vystoupením v B-Art show vrcholil 5. ročník existence Základní umělecké školy B-Art. Při ohlédnutí za školním rokem 2016/2017 to bylo především celovečerní baletní představení Louskáček (celkem 2 premiéry, 16 repríz – Zašová, Karolinka, Nový Jičín, Horní Bečva, Zubří, Frenštát pod Radhoštěm), 60 účinkujících, návštěva více jak 3000 diváků. Byla to také účast na festivalu TANECVALMEZ a na festivalu OKTORBERDANS v norském Bergenu. Účast s choreografií Blindfoldet na Mistrovství České republiky v Brně na soutěži Czech Dance Organization.

Byla to také celá řada dalších akcí, které dávají dětem od těch nejmenších až po téměř dospělé programovou náplň a smysl života.

Při závěrečném děkování před zcela zaplněným hledištěm bylo účinkujícími od těch nejmenších až po největší také téměř zcela zaplněné jeviště, že se tam se svým závěrečným slovem už málem nevešla ředitelka Základní umělecké školy B-Art MgA. Milada Borovičková mimo jiné prostě řekla: „Chci poděkovat všem za tu všechnu práci!“

Text a foto  © Richard Sobotka

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *