Stingl Miloslav – Biografie cestovatelské legendy

JUDr. PhDr. Miloslav Stingl se narodil 19. 12. 1930 v Bílině, bydlí v Praze. Právník, etnograf, pedagog. Od roku 1973 spisovatel z povolání. Z dlouhé řady knižních titulů to jsou například Indiáni bez tomahavku (1962), Za poklady mayských měst (1969), Neznámou Mikronésií (1976), Černí bohové Ameriky (1992) a další. Mnohé z knih byly přeloženy do různých cizích jazyků. Přispívá do řady našich i zahraničních novin a časopisů, spolupracuje s rozhlasem a televizí.

V roce 2016 vydal pozoruhodný životní příběh Miloslava Stingla historik Adam Chroust knižně, když se práci na knize věnoval několik let. Výsledkem více jak čtyři tisíce hodin práce je kniha v mnoha ohledech neobyčejná. Mapuje život Miloslava Stingla, jeho cesty po světě, setkávání se zajímavými lidmi. Neschází sbírka mincí a papírových platidel měn zemí téměř celého světa, sbírka fotoaparátů a kamer, kterými pořídil přes sto čtyřicet tisíc fotografií a přes pět set hodin filmového materiálu. Sbírka archivních materiálů. Kromě sbírky baterií k pohonu elektrických zařízení, sbírky slipů a všeho možného je to i sbírka více než dvou set osmdesáti kufrů, které nebylo třeba otevírat, protože všechny záznamy v nich byly paralelně a nesmazatelně uloženy v paměti.

K nejnovějším sbírkovým předmětům patří dekret města Bíliny o udělení čestného občanství JUDr. PhDr. Miloslavu Stinglovi 29. dubna 2011, a diplom Ceny Egona Erwina Kische za celoživotní dílo, které Miloslavu Stinglovi udělil Klub autorů literatury faktu  v městě Letohrad dne 24. září 2014.

V úvodu autor knihy Adam Chroust mimo jiné uvádí: Položil jsem před něj velkou mapu Tichého oceánu a neprozřetelně se zeptal: „Pane doktore, které z těchto ostrovů jste měl možnost poznat?“ Nostalgicky se zasnil, zhluboka se nadechl a skončil své vyprávění po sedmi hodinách nepřetržitého monologu. Na mapě nezbylo jediné bílé místo.

Téměř v závěru knihy doktor Miloslav Stingl mimo jiné uvádí: „Přiznám se, že psaní je pro mne drogou. A nejšťastnější jsem v okamžicích, kdy dokončím rukopis a už nepovažuji za nutné změnit ani písmenko.“

Těch šťastných okamžiků bylo u česky vydaných knih 41, u cizojazyčně vydaných knih 10, nepočítaně u novinových článků, rozhlasových pořadů a dalších publicistických počinů.

Kniha nevynechává ani takové „drobnosti“, jako například třístránkový seznam navštívených států, seznam tras nejdůležitějších cest a další podrobnosti.

 

Biografická kniha nepostrádá kromě spousty fotografií ani nejrůznější mapy. V příloze také obrovskou mapu světa s vyznačenými cestami Miloslava Stingla, cestovní pas s množstvím neuvěřitelných razítek, a také kolekci dvou DVD „Televizní a rozhlasové stopy Cestovatelské legendy“.

Z celé biografie je patrný autorův obdiv k Miloslavu Stinglovi, což u této fantastické knihy obnáší ve váhové kategorii přesně 2732 gramů.

 

Text © Richard Sobotka
Reprofoto Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *