Poslední interview s Jindřichem Kozubkem o tom, jak snadné je létat.

Život sportovce tělem i duší Jindřicha Kozubka byl zaplněný salty, vruty a protivruty, kdy jeho životní cesta vedla od specialisty na černobílé obrazovky až po trenéra trampolín světové třídy.

Jindřich Kozubek se narodil v Dolní Lutyni 15. 7. 1936. V Rožnově pod Radhoštěm vystudoval v letech 1952-1956 SPŠVE. V Tesle Rožnov pracoval v letech 1956-1996 na černobílých obrazovkách jako technolog a samostatný technolog.

Od mládí se zabýval sportovní gymnastikou. Od roku 1970 se orientoval na trampolíny a působil jako trenér sportovní gymnastiky, trenér trampolín, trenér reprezentačního družstva dospělých ČSFR, trenér reprezentačního družstva dospělých ČR, vedoucí talentované mládeže v ČR, trenér reprezentačního družstva žactva a juniorů ČR.

Je také autorem odborných publikací: Jednotný tréninkový systém ve skocích na trampolíně pro ČR a Metodika sestav skoků na trampolíně od žactva až po seniory.

„V Rožnově jsem se dostal do vynikající party sportovců Bohuše Maleňáka, Mirka Pokorného, Zdeny Solanského a dalších,“ uvedl během rozhovoru, který jsme vedli před léty. „První kontakty na trampolíny jsem získal v roce 1970. Na trampolíny jsem se specializoval od roku 1975. V Rožnově, a také v tehdejším Československu, jsem byl s trampolínami vůbec první. Znamenalo to studovat materiály z Francie, Sovětského svazu, Anglie, Německa, kde už byly trampolíny zavedeny. Vytvořit na jejich základě metodiku trampolínového sportu. S trampolínami jsem se pak dostal do světových měst a mám hodně přátel v různých zemích – toho si cením. I když jsme dosáhli významných úspěchů, sám jsem nebyl příliš ambiciózní s tahem vyhrát například nějaké mistrovství, spíš jsem dával přednost kolektivu dobrých lidí. A protože se sport pro mne stal radostným doplňkem života nestalo se, aby mne nějaký neúspěch srazil na kolena.“

Úspěšná sportovní i životní dráha Jindřicha Kozubka se uzavřela 12. listopadu 2023, kdy PAN TRAMPOLINISTA odešel na věčnost ve věku 87 let.

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *