Proměny Radhoště

V posledním čase prodělala památná hora Radhošť sice malou, ale ne nevýznamnou proměnu.

Už při příchodu po Radhošťském hřebenu ve směru od Pusteven neunikne návštěvníkovi, že bezprostřední okolí sousoší svatých Cyrila a Metoděje je v pravidelném čtvercovém tvaru vydlážděno plochými kameny. Kromě samotného vzhledu má uvedená úprava výhodu také v tom, že se dlažba o několik centimetrů zvýšila a ti, kteří chtějí oba svaté pozdravit přímým dotekem svých rukou na bosých palcích u nohou, a vyslovit při tom tajné přání, které se zaručeně vyplní, mají k tomu nyní lepší příležitost.

 

 

Podobná úprava vydlážděním je provedena v blízkosti samotné cyrilometodějské kaple, čímž toto prostředí i samotná kaple významně získaly na vzhledu. S trochou nadsázky lze poznamenat, že už jen schází někde poblíž onen pověstný koš na odpadky, třebaže víme, že ti opravdu dobří turisté si své odpadky odnášejí z hor zpátky domů.

 

 

Poslední novinkou je Chodníček pro chůzi bosou nohou, vybudovaný v bezprostředním okolí horského hotelu Radegast. „Jde o smyslový zážitek v podobě chodníčku pro chůzi bosou nohou. Různé povrchy chodníčku poskytnou chodidlům příjemnou masáž. Chůze po dřevěných kládách a kladinách protáhne zádové svaly. Chůze naboso stimuluje krevní oběh a funkci srdce, podporuje funkci trávicího a dýchacího ústrojí, napomáhá proti arthritidě, zlepšuje aktivitu imunitního systému a v neposlední řadě rovná páteř i charakter. Z pohledu alternativní medicíny je chůze bosou nohou vlastně akupresurní masáží při které dochází ke stimulaci různých orgánů. Navíc dochází kontaktem bosou nohou se zemí k vyrovnání elektrického náboje a příjmu volných radikálů, které v těle působí jako antioxidanty.“

Tolik citace z naučné tabule, postavené jen několik metrů od horského hotelu Radegast. Jako dodatek snad jen tolik, že procházku naboso po nově vybudovaném chodníčku doporučuji vyzkoušet spíš na jaře, nebo v létě a začátkem podzimu, než v současném období  začínající zimy.

Změny na vrcholu Radhoště jsou příjemné a je naděje, že i v budoucnu objevíme úpravy, které potěší a vrchol památné hory zkrášlí.

sb
Foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *