Předvánoční

Už je to tady, tedy ještě ne úplně tady, ale za dveřmi. První adventní věnec nezapálil dům a je tedy naděje, že podobnou zlomyslnost neprovedou ani ty další.
Vánoce za dveřmi – a utajené dárkové skrýše stále prázdné. Co ze široké nabídky vybrat?

Nové auto by určitě chtěli všichni. Nové lyže jen někteří. Norkový kožich jen malá část rodiny, na štěstí jsou tahle zvířata chráněna a vůbec není jisté, zda se ještě někde na této planetě vyskytují. Žirafa by určitě udělala radost všem, alespoň do Silvestra. Prý se v některých zoologických zahradách přemnožily a neví co s nimi. Ovšem je problém, co se žirafou ve dva plus jedna po Silvestru. Což hodně malý pes, který by se vešel do kastrolku pod pokličku. Takový dárek by bylo možné utajit docela snadno, ale nesměl by štěkat. A pokud by nevyhovoval vzrůstem, barvou srsti nebo rozsahem hlasového fondu, snadno ho lze vypustit poblíž psího útulku a je vystaráno. Kdysi k tradičním dárkům patřily bačkory a teplé spodní prádlo. Ani obrázková knížka nezklamala. Jenže co s tím dnes? Radovat se z teplých bačkor znamená přiznat pokročilou věkovou stupnici. Kdežto prádlo přečkalo, ale modernizovalo, čím menší plochu zabírá o to je dražší. A knížka? Čtou se už jen příbalové letáky u léčiv a aktualizovcaná sbírka zákonů.  Koupit knížku za tři padesát, jak to bylo možné v polovině minulého století (čili přibližně za 0,2% mzdy), o tom se vášnivým čtenářům může jen zdát. Ostatně – existují i dnes ještě náruživí čtenáři? Některé návyky přetrvávají, jak o tom svědčí návštěvnost knihobudek, kde si lze knížku vybrat, vypůjčit či si ji přivlastnit. Poslyšte, tohle je ovšem skvělá služba a ten, kdo ji vymyslel, by určitě zasloužil medaili. Těmito tajemnými cestami se totiž objevují i knižní poklady s tak říkajíc prošlou záruční lhůtou, které by jinak skončily ve stoupě.

Přetrvaly také Vánoce, moc pěkný zvyk. A než se vyrovnáme s vlastními problémy, co s dárky a co se stromečkem, do té doby nás vcelku se slušným předstihem vánočně naladí úřady s rozsvíceným vánočním stromem a úřední osoba s přestřižením pásky a oficiálním zahájením vánočního času.

Nebo nás potěší malíř vtipným obrázkem.

Domovským přístavem hranicko–rožnovského malíře Vladimíra Bartoška (nar. 31. 3. 1945 v Hranicích na Moravě), je od roku 1970 Rožnov pod Radhoštěm. Nic z toho mu neubírá na chuti kreslit a malovat, zaznamenávat perem i štětcem, černobíle i barvou svět, lidi, zvířata i přírodu kolem sebe. Jeho obrazy už jsou na mnoha místech naší vlasti, ale také v cizině, například v Japonsku, Kanadě, Německu, Austrálii. Od roku 2017 také na Oku Beskyd – takže vítej a blahopřejeme, malíři!

Text a foto © Richard Sobotka; kresby  © Vladimír Bartošek.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *