Jurkovičova rozhledna v závěru roku 2017

Už pět let se Rožnov pod Radhoštěm chlubí Jurkovičovou rozhlednou. Vyhlídkovou věž navrhl architekt Dušan S. Jurkovič v roce 1896. Rozhledna byla určena pro Brňov, oblíbené výletní místo nedaleko Valašského Meziříčí, ale pro nedostatek peněz postavena nebyla.

Jurkovičova rozhledna dva dny před koncem roku 2017. Zájem turistů o rozhlednu ani v zimním období neustává. 

O stavbě Jurkovičovy rozhledny uvažoval někdejší ředitel Valašského muzea v přírodě ing. Rudolf Bečák. Teprve v roce 2010 dozrál čas k realizaci sto let starého a téměř zapomenutého projektu. Pro veřejnost byla rozhledna zpřístupněna v květnu 2012.

 Jurkovičova rozhledna se nachází na východním okraji Rožnova pod Radhoštěm. Stojí na Karlově kopci nad Valašským muzeem v přírodě. Barevné řešení rozhledny odpovídá Jurkovičovým stavbám na Pustevnách. Do stříšky byl před dokončením rozhledny uložen tubus s dokumenty o městě a lidech jako poselství následujícím generacím.

Přístup k rozhledně je Petřekovou strání, kde už v čase klimatického lázeňství byly upraveny chodníky a instalovány lavičky k odpočinku. Výhled z rozhledny je na Rožnov a západní část Rožnovské brázdy.

Stylová rozhledna láká každoročně tisíce návštěvníků.

Jeden z iniciátorů stavby Jurkovičovy rozhledny pan Alois Vychodil. 

 

Jeden z mnoha náčrtků Jurkovičovy rozhledny.

 

Text a foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *