Upovídaná kavka

Stalo se to asi takhle.
Šel jsem jedno dopoledne se svým známým, Zbyňkem, z města, po cestě kolem Spoláku1) a před mostem mi známý říká: „Támle je Vojta!“
Dívám se tam, ale žádného člověka nevidím. „No támle, na zábradlí!“ Podívám se tím směrem a tam poskakuje nějaký černý pták, podobný vráně, ale menší. Zbyněk jde na dva metry k němu a volá: „Vojto, Vojto!“ K mému úžasu černý pták, teď už vím, že je to kavka, mu odpovídá svým ptačím hlasem: „Vojto, Vojto!“


Honem vytahuju foťák z pouzdra a udělám pár snímků, než mi odletí, ale on tam pořád sedí a lidé chodí okolo a volají na něho a on jim odpovídá. Tak jsem na foťáku stisknul nahrávání a začal snímat. Zrovna kolem cupitali školáčci, asi metr od ptáka, a křičeli na něho: „Vojto, Vojto, Vojto!“ A strašně se u toho smáli. A pták kavka odpovídala: „Vojto, Vojto, Vojto!“ No, byl to zážitek.
Teprve dodatečně jsem se dozvěděl, že kavka se tady už nějaký čas potuluje, posedává i po náměstí a kluci s mobily ji natáčejí a snaží se ji naučit nová slova.


Když jsem odcházel, měl jsem takový príma pocit, že mě příroda nechala přijít k sobě tak blízko a měl jsem z toho radost. A fotky jsem poslal svým přátelům. Občas si to pouštím na „videíčku“, a usmívám se u toho.

Vilda

1) Společenský dům v Rožnově pod Radhoštěm.

 Text a foto © Vilém Nekuža, Richard Sobotka

Poznámka
Kavka obecná (Corvus monedula) je středně velký druh pěvce z čeledi krkavcovitých. Je převážně černá nebo černošedá se světle šedým týlem. Kavka je hlučný pták. Je všežravá. Je monogamní, páry vytváří většinou na celý život. Hnízdí nejčastěji v dutinách stromů a svému hnízdišti bývá věrná. Nejvyšší zaznamenaný věk u volně žijícího jedince činí 20 let a 4 měsíce. Kavky jsou čilí a společenští ptáci. Je to bystrý a snadno ochočitelný tvor, v novém prostředí si brzy zvykne a zdomácní. Je obratná, bystrá a má napodobovací schopnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *