„Rožnov je dobré místo k životu,“ tvrdí ředitel městské policie Aleš Pilař

Na své prvé akci Tvůrčí skupiny seniorů při městské knihovně v Rožnově pod Radhoštěm 8. ledna 2018 bylo připraveno setkání s ředitelem městské policie Alešem Pilařem.

„Je pro mne ctí pracovat ve městě, jako je Rožnov,“ uvedl Aleš Pilař úvodem. „Mám zde rodové kořeny, takže mám velmi dobrý vztah k tomuto městu. Když jsem jako mladý začínající policista Rožnovem procházel pomyslel jsem si, že bych poslední část policejní kariéry chtěl ukončit právě tady. Velmi se mi tady líbilo. Předpokládal jsem, že tady bude práce zajímavá. Jsem rád, že se mně toto mé přání splnilo.“

Praděd Aleše Pilaře pracoval u policie v Pardubicích, jeho děda voják byl vojenský přidělenec v Tesle, otec byl také policista, takže ředitel městské policie v Rožnově pod Radhoštěm je čtvrtá (doložená) generace v uniformě. Posledních 15 let pracoval Aleš Pilař jako lektor a instruktor.

„Má předchozí kariéra byla spojena se speciální jednotkou,“ pokračoval. „Kromě různých dramatických zásahů jsem se v rámci praxe dostal i do světa. Po těch všech dobrodružstvích jsem skončil v Rožnově a mohu říct, že mnohdy to tady není o nic menší dobrodružství – míněno ovšem v tom nejlepším slova smyslu, protože to, co jsem zažil ve světě, se tady určitě neděje. Jsem přesvědčený, že je Rožnov dobré místo k životu. A když se jeden novinář ptal, proč jsem se rozhodl pracovat právě v Rožnově, řekl jsem mu: Možná proto, že tady moje jednotka nikdy nezasahovala.   A když naše jednotka nikdy nemusela být v Rožnově nasazena znamená to, že je tady opravdu dobré místo k životu.“

Důkazem toho jsou i statistické údaje.

V čase, kdy je Česká republika považovaná za šestou nejbezpečnější zemi, je podle statistiky roku 2017 v přehledu 14 krajů České republiky v absolutním součtu trestných činů Zlínský kraj na 12 místě, tedy třetí nejbezpečnější v ČR (nejlépe je na tom kraj Vysočina, nejhůře kraj Středočeský).

Vývoj kriminality ve Zlínském kraji i okrese Vsetín má klesající tendenci. 

Ve Zlínském kraji  ze 24 policejních obvodů se v zatíženosti celkové trestné činnosti pohybuje Rožnov na 9. místě. V trestné činnosti jsou ve Zlínském kraji na prvé místě krádeže prosté (následují krádeže a vloupání, pak násilná trestná činnost).

Potěšitelné je, že vývoj celkové kriminality Zlínského kraje (i v okrese Vsetín) má v letech 2007-2016 klesající tendenci.

Ze 24 policejních obvodů ve Zlínském kraji  je  obvodní oddělení policie v Rožnově pod Radhoštěm čtvrté největší se svými 39 000 obyvateli (rozsah působnosti od Zubří po Horní Bečvu).

Mínění veřejnosti často ovlivňuje bulvární tisk. 

Přednáška a pak i beseda Aleše Pilaře byla doplněna nejrůznějšími grafy i obrazovými dokumenty, které se týkaly trestné činnosti. Třeba to, že největší podíl na trestné činnosti mají recidivisté, že pocity lidí často brutálně formují bulvární mediální prostředky, které z celoživotního kriminálníka udělají obletovanou celebritu, kdežto zajímaví a významní lidé zůstávají stranou pozornosti. Že kriminálník by nemel být hrdinou, ale měl by být považován za padoucha. Že sociální síť může být „dobrý sluha, ale také zlý pán“. Že je třeba kriticky se dívat na události a nenechat se naladit špatnými zprávami. A také, že slovo „bezpečí“ má svou genezi ve smyslu „stav bez péče“, kdy události nepotřebují žádnou další péči.

Důležitá je práce komise prevence kriminality. 

Zajímavou kapitolou byl problém s automobily a jejich parkováním. Pod obvodní oddělení policie v Rožnově spadá 39 066 obyvatel. Registrovaných v provozu ORP Rožnov p. Radh. je 24 232 vozidel. Evidováno je 27 961 řidičů. Při korekci mladistvých a přestárlých to znamená, že téměř každý člověk vlastní cca 2 motorová vozidla. Se snadnou dostupností automobilů je nasnadě problém s jejich parkováním.

„Kdokoliv navštívil město Rožnov každý řekne, že tady jsou lidé příjemní, že  jsou milí a činorodí,“ doplnil Aleš Pilař. „Ostatně potvrdilo se to po rozpadu Tesly, která byla zprivatizována stovkami firem, které prosperují, rozvíjejí se a dokonce mají problém sehnat další zaměstnance.“

A závěrem dodal: „Jsem na toto město hrdý, ale je mi trochu líto, že se zapomíná na jeho skvělou minulost.“

Podobné besedy s veřejně činnými činiteli jsou v rámci Tvůrčí skupiny seniorů připravovány v městské knihovně v Rožnově pod Radhoštěm na každé prvé pondělí v měsíci – jsou otevřeny široké veřejnosti a jsou bez jakéhokoliv vstupného.

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *