Jakub Sobotka vystavuje v Olomouci netradiční portréty současných tanečníků

V olomoucké kavárně divadelního klubu Moravského divadla na Horním náměstí je od 30. května ke zhlédnutí cyklus fotografií Jakuba Sobotky Performers. Přijďte si prohlédnout netradiční civilní portréty tanečníků předních českých i zahraničních souborů současného tance, ideálně hned dvakrát. Po dvou týdnech budou totiž vystavené fotografie vyměněny za další z rozsáhlého cyklu portrétů více než čtyřiceti umělců.

 „Jde mi o člověka, chci, aby se před objektivem otevřel, odložil masku, byl sám sebou. Na druhou stranu respektuji osobnost umělce, který je výjimečný. Vše ostatní je upozaděno, aby neodvádělo divákovu pozornost,“ dodává Sobotka k cyklu černobílých fotografií. Zašovský fotograf stál u zrodu festivalu současného tance TANECVALMEZ ve Valašském Meziříčí, který má letos za sebou již 11. ročník.

Portréty začaly vznikat v roce 2015, což byl pro TANECVALMEZ přelomový rok. Tehdy na festivalu vystoupil norský soubor Jo Strømgren Kompani s kultovní Taneční poctou fotbalovému umění a soubor 420PEOPLE s českou premiérou Taneční pocta ping-pongu, rovněž z dílny Jo Strømgrena. Při nácviku této choreografie začaly vznikat první portréty. K tanečníkům z Jo Strømgren Kompani a 420PEOPLE postupně přibývali další špičkoví umělci – DEKKADANCERS, Burki&Com, polští Witamina T či francouzští tanečníci kolem choreografů Kadera Attou a Andrew Skeelse. Všechny spojuje to, že vystoupili na festivalu.

„Pro komorní galerii v prostorách divadelní kavárny jsem vybral portréty nejznámějších tanečníků z domácí i zahraniční scény. Každý zde bude zastoupen pouze jednou fotografií, a navíc po dvou týdnech výstavu kompletně obměním.  Jsem zvědav, jak v tomto stísněném prostoru návštěvníci přijmou až fyzický kontakt s vystavenými obrazy, které jsou v mírně nadživotní velikosti,“ popisuje Sobotka.

 

Úvodní slovo pronesl David Kresta a průvodní slovo Milada Borovičková, ředitelka festivalu TANECVALMEZ.

Výstavu si můžete prohlédnout do 29. června 2018.

Na vernisáži vystoupilo taneční duo MÍR TEAM – Anička Sobotková a Svaťa Kubjátová, obě absolventky tanečního oboru B-Art. Výstava je přes den přístupná přes kavárnu Opera, v podvečerních hodinách naopak přes Moravské divadlo.

Od 13. 6. budou všechny fotografie vyměněny za nové z rozsáhlého cyklu, který čítá přes 40 portrétů tanečníků současného tance z ČR, Norska, Francie, Itálie a Polska.

 Bc. Bára Sobotková, tisková mluvčí, e-mail: bara.sobotka@seznam.cz

 

 

 

                    

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *