Hranická propast je nejhlubší na světě

Národní přírodní rezervace Hůrka u Hranic na Moravě je největším chráněným územím Hranického krasu. Vznikla už v roce 1952 na rozloze 37,45 ha. Právě zde je nejhlubší propast nejen v České republice, ale od 27. září 2016, kdy dálkově ovládaný robot pronikl pod hladinou do hloubky 404 m aniž sonda dosáhla dna, takže celková změřená hloubka propasti včetně její suché části je 473,5 m. Podle těchto údajů je Hranická propast nejhlubší na světě. Odborníci její celkovou hloubku odhadují až na 1200 m.

Vlevo Hranická propast podle Gallaše z roku 1816, vpravo současná vyhlídková plošina nad propastí

Lidé znali Hranickou propast odnepaměti. První písemná zmínka o ní pochází z roku 1580. Jan Amos Komenský ji zakreslil v roce 1627 do své Mapy Moravy jako „Propast“. V roce 1816 nakreslil Hranickou propast Josef Heřman Agapit Gallaš. Od jeho kresby se současná Hranická propast liší zejména tím, že je pro turisty přístupná nejníže po uměle vytvořenou kovovou vyhlídkovou plošinu.

V barevně krásných podzimních dnech 17. a 18. října 2018 bylo u Hranické propasti rušno. V těch dnech se odborníci rozhodli vyprostit z propasti buk, který do ní spadl  v prosinci roku 2017, uvízl v hloubce 35 metrů pod hladinou a bránil dalšímu průzkumu propasti.

Celá operace trvala dva dny. Nejprve potápěči pomocí nafukovacích vaků vyzvedli kmen stromu ve vodě o teplotě plus 15 stupňů C k hladině, tam jej připevnili k jeřábu s ramenem dlouhým 40 m. Pak vytáhli kmen stromu vážící 5 tun, operace trvala 6 hodin, následujícího dne pak i jeho oddělenou korunu.

Kmen vytaženého stromu (vlevo).

V blízkém okolí propasti se údajně nachází na 40 stromů starších 100 let, ty budou postupně káceny, aby  některý z nich nespadl do propasti.

Hranická propast je vzdálena 3 km od města Hranice na Moravě a 1,5 km od vlakového nádraží Teplice nad Bečvou.

 

 

 

 

Zdroj: ČT 24 Monika Fleischmanová.
Text, foto a reprofoto © Richard Sobotka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *