Pozdrav do Bratislavy. Prozaik, spisovatel literatury faktu, malíř Ivan Szabó

Je milé poslat pozdrav právě do Bratislavy, města historických uliček a nenadálých setkání. Slunce  s hvězdami a měsícem se tady shlížejí v Dunaji, jehož vody sytí i moravské řeky. Odnášejí zrcadlení vzpomínek neznámo kam do vzdálených moři.

Zmiňovat se o Ivanu Szabó je jako pátrat v encyklopedii slovenských spisovatelů, či slovenských malířů, neboť dokonale ovládá obojí umění.

PhDr. Ivan Szabó, prozaik, spisovatel literatury faktu, publicista a výtvarník se narodil 9. července 1939 v Leopoldově. Po promoci (1963) na Pedagogické fakultě v Nitře (aprobace slovenský jazyk a literatura, dějepis, výtvarná výchova) působil nejprve jako pedagog, pak více jak tři desítky let pracoval jako redaktor, reportér, zástupce šéfredaktora a šéfredaktor v různých periodicích. Už jako student se věnoval psaní povídek, které uveřejňoval v řadě časopisů a sborníků. Knižně debutoval roku 1979 cestopisem Sibírska mozaika. Od té doby vydal víc jak dvě desítky knih převážně literatury faktu z různých oblastí historie a současnosti. Zajímá ho téma zločinu a trestu (Osem poschodí k smrti, Tanec starého auta, Pasca na sobášneho podvodníka, Hriechy v kočikárni, Keď prehovorí mŕtvy – spoluautor T. Michal, Osudy slávnych zbojníkov). Věnoval se i historii automobilizmu a letectva (Svet na pneumatikách, Zabudnuté volanty, V zajatí rýchlych kolies, Bosý pilot, Slávni piloti, konštruktéri a kozmonauti, Rozprávky na kolesách). Zaujala ho také populární hudba a kabaret (Príbehy primášov, Bratislavská lýra, Smiech a slzy Tatra revue a Tanečník z Východnej).

Lidová slovesnost, tajemno a lidové  zvyky jsou obsahem knih Slovenské strašidlá od A po Ž, Strašidlopis a Strašidelné povesti slovenské (E-kniha). Historii Bratislavy přiblížil čtenářům v knihách Vzácne návštevy Bratislavy (spoluautor L. Švihran), Prešporsko-bratislavské historky a Prešpursko-bratislavské strašidlá. Příběhy šlechtických rodů na území Slovenska ztvárnil v E-knihe Osudy modréj krvi na Slovensku. Ivan Szabó je laureátem Ceny E. E. Kische a slovenské národní ceny Vojtěcha Zamarovského udělované za trvalý přínos slovenské literatury faktu. Žije a působí v Bratislavě.

Bratislava návštěvníka vždy něčím překvapí. Kromě jiného třeba sochou napoleonova vojáka, který se na Hlavním náměstí opírá o lavičku, nebo plastiku Hanse Christiana Andersena na Hviezdoslavově náměstí.

Nelze opomenout ani výtvarnou stránku Ivana Szabó. Výstavy svých obrazů. které uspořádal, ze skromnosti většinou ani neuvádí. A přece je jeho výtvarné dílo prodchnuté duší Slovenska každým tahem štětce a každou barvou, kterou do obrazu položí.

Pozdrav přes pohoří Bílých Karpat do města na Dunaji neletí kamsi do daleké ciziny, ale do místa, které stále zůstává v našich srdcích společnou domovinou.

Text foto a reprofoto © Richard Sobotka 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *