Kdy bude léto

Zpravidla špatné zkušenosti s nástupem každého jara vyvolávají otázku, kdy vlastně nastane v naší zeměpisné oblasti léto. Naši předkové v tom měli jasno, alespoň co se pranostik týká.

Pranostiky vyjadřují lidovou zkušenost s přírodou, počasím a zemědělskými pracemi v průběhu roku.  Pro celý rok jich údajně je 4093!

A co se léta týká…

V polovině května přicházejí ledoví muži Pankrác, Servác a Bonifác. V Hned pak se hlásí Žofie, která má špatnou dešťovou pověst. Letnice připadají na druhou polovinu měsíce května a platí o nich: O svatém Duše choď ještě v kožuše.

V červnu se v prvé dekádě hlásí Medard a: „Medardova kápě čtyřicet dnů kape!“ Měla by tedy kapat až do poloviny července. To už se hlásí: „Svatá Anna, chladna z rána.“

Pokud míníme, že alespoň srpen nás zahřeje, pak: „Počátkem srpna studený vítr ze strnišť fouká.“

Září bývá už jen vzdálenou ozvěnou léta: „Po svatém Matouši čepici na uši.“

Co lze potom čekat od následujícího měsíce? „Do svatého Lukáše, kde chceš, ruce měj; po svatém Lukáši za ňadra je dej.“

Listopad je měsíc zcela prozaický: „Svatý Martin přijíždí na bílém koni.“ A pak: „Na svatou Kateřinu schováme se pod peřinu.“

O prosinci pak už nemějme žádné iluze, neboť: „Lepší vánoce třeskuté, nežli tekuté.“

Kdy vlastně přijde léto? Je o něm zmínka v jediné pranostice: „Na svatého Eliáše dopoledne léto a odpoledne podzim.“ Takže opravdové léto v naší geografické poloze nastane 20. července během dopoledne – pokud se ovšem vydaří počasí.

Text a foto  © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *