Premiér Andrej Babiš v Rožnově pod Radhoštěm

Setkání premiéra Andreje Babiše s občany se uskutečnilo 4. února 2020 od 18.00 hodin ve zcela zaplněném rožnovském kině Panorama a trvalo přesně 1:46:46.

Moderování se ujal starosta města Rožnova pod Radhoštěm Ing. Radim Holiš.

„Jsem rád, že pan Andrej Babiš dojel až do Rožnova. A aby si nás pamatoval chci mu dát malý dárek (Andrej Babiš reaguje, že nic nechce, že si nic nezaslouží.), je to svíčka, kterou vyrobila rožnovská firma nejen na královský dvůr do Anglie, ale i do Saudské Arábie. A také knížku o Rožnově pod Radhoštěm.“

Načež se slova ujal premiér Andrej Babiš: „Dobrý večer dámy a pánové, děkuji za pozvání. (Ojedinělé volání z publika: „Výsměch! Česky!“) Jsou tady chvilkaři,  já se divím, že chvilkaři chodí na naše akce, když my nechodíme na jejich akce… Prostě mne nechte mluvit, když jste mne pozvali…“

Rušných elementů bylo minimum (dvojí slabé písknutí, dva nezřetelné výkřiky), ty totiž eliminovali přítomní posluchači, které víc zajímalo, co jim řekne předseda vlády.

 

Předseda vlády Andrej Babiš převážně odpovídal na předem připravené písemné dotazy, ale také na bezprostřední dotazy publika.

Hovořilo se o instituci krajů, které komplikují život starostům. O důchodech a také o slevách na dopravu („Důchodci nikdy v minulosti nedostali tolik peněz, jako za mne. Navíc jsem dal důchodcům 75% slevu na dopravu. I mladí chvilkaři, kteří jsou tady, mají slevu aby mohli jít do Prahy demonstrovat proti Babišovi.“) Také se hovořilo o NATO („Jsme v NATO a je to důležité, protože v dnešním světě je důležité mít spojence. Jsem rád, že jsme v NATO, protože proti nám stojí režimy, které nejsou demokratické.“). O armádě („Naši vojáci jsou skvělí, patří mezi elitu v Afganistanu, na Sinaji atd.“). Také o automobilovém průmyslu („Jsme automobilová významná země, vyrábíme 1,5 milionů automobilů ročně, máme tady tři výrobce, a nejen to, celý náš průmysl je navázány na automobilový průmysl, v Čechách se vyrábí 50% světel pro auta z celé Evropy. Desetina aut v Německu je česká. Pro nás je automobilový průmysl zásadní. V tom je bohužel i velká závislost naší ekonomiky, my se to snažíme změnit. Říkáme buďte realističtí, buďte pragmatičtí…“).

Také o elektroautomobilech a alternativních zdrojích energie. O lékařích, zdravotních sestrách a nemocnicích. Hovořilo se o dálniční síti a také o obchvatu Valašského Meziříčí (ale ne o obchvatu Rožnova), a do debaty se zapojil prostřednictvím mobilního telefonu i ministr dopravy Karel Havlíček. Hovořilo se také o obchodních řetězcích, kterých je v České republice nejhustší síť z celé Evropy. O prodeji půdy cizincům (Francie a Polsko žádnou půdu neprodává, je to pro ně „Země živitelka“.)  Také padla zmínka o Českých Aeroliniích, které byly jedněmi ze tří nejstarších aerolinek na světě („Byla to také legendární linka Praha-Moskva, krásné letušky a skvělý let.“), to už je bohužel také minulost.

„Mluvíme o budoucnosti a budoucnost je skvělá,“ uzavřel premiér Andrej Babiš po téměř dvouhodinovém maratónu setkání s Rožnovany. Ti se mu odvděčili dlouho trvajícím potleskem.

Andrej Babiš připravuje vydání další knihy. Kdo by se chtěl víc seznámit s jeho názory na současné dění v České republice i ve světě, může si otevřít jeho web „Čau lidi“.

Text a foto © Richard Sobotka

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *