O rybářském kouzlení.

O rybářích vím své. Vznáší se kolem nich jakési tajemno. Jak oni dokáží ošálit rybu, aby jim skočila na kousek plíšku, nebo na několik smotaných chlupů do podoby umělé mušky, navíc zrádně opatřené ostrým háčkem? Kapří šupina coby talisman uložený v peněžence má podle mého mínění asi takové kouzlo, jako potajmu ustřižená kadeř milované dívky, která si myslí na jiného.

Řeka Rožnovská Bečva v Rožnově pod Radhoštěm.

Přece musí rybářské čarování existovat.

Požádal jsem před lety přítele a pravověrného rybáře, kterému nikdo z rybářů a ani z ostatní lidí neřekne jinak, než Mirďa, všichni ho považuji za chodící rybu, navíc je vrchovatě plný poezie řeky a rybářského kumštu, aby mi o rybách vyprávěl. A pak, aby mi s rybářským prutem u řeky pózoval, že si udělám nějaký ten snímek.

 

Byl právě jiskřivý den plný slunce, voda měla barvu jantaru. Mirďa zabrodil a poctivě prošvihával řeku. Já poskakoval kolem a cvakal jeden snímek za druhým ze všech možných úhlů a vzdáleností, po slunci i v protisvětle.

Tehdy se ještě fotilo klasikou na černobílý film a kinofilm má šestatřicet políček, využil jsem je úplně všechny.

Vypůjčil jsem si tento verš od Mirdi, on si ho vypůjčil od činského básníka Li Po

Jako z udělání Mirďa nic neulovil, takže záběr na pstroužka, zavěšeného na háčku kousek nad hladinou jsem nepořídil, ale to mne nijak významně netrápilo. Spěchal jsem domů, za hodinu jsem chtěl mít alespoň jednu fotografii. Exponovaný film jsem obratem dokázal zpracovat sám a z vybraných snímků zhotovit v provizorní temné komoře fotografie. Práce mi šla od ruky jedna radost. V černém rukávu nabít film do vyvolávacího tanku, voda, vývojka, proplach, ustalovač, důkladné promytí, vyjmutí filmu z tanku…

Když jsem se dopracoval až do této fáze, jen jsem zíral – metr a půl dlouhý kinofilm byl naprosto čistý, ani jedno políčko nezůstalo exponované.

Tak mne to rybářské kouzlení zaskočilo.

Rybaření na řece Rožnovské Bečvě. 

Od 16. dubna 2020 – zahájení rybářské sezóny na pstruhových rybářských revírech. Možnost lovu ryb přívlačí a na umělou mušku v pstruhových rybářských revírech.

Takže všem pravověrným rybářům: Petrův zdar!  

Takto zahajovali rybářskou sezónu rybáři v roce 2003.

Text a foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *