Sbírání v zahradě malířky Ludmily Vaškové

Zahrada je magický mikrokosmos, místo mnoha tajemství, malířské plátno se záznamem záhadných abstrakcí i rozjásaného impresionismu, obraz plný barev a vůní. Zahrada je to nejlepší místo ke snění, brouzdání fantazií i ke krásnému bloudění.

Právě taková je knížka Ludmily Vaškové: Sbírání v zahradě. Přesněji tvůrčí žatva za posledních osmadvacet let práce v kresbě, ilustracích, malbě, grafice i keramice.

Pěkné knížky s dobrými příběhy jsou vždy krásné. A knížka Ludmily Vaškové o sbírání v zahradě je plná příběhů.

Žádná z kreseb nebo obrazů Ludmily Vaškové není pouhým popisem určité situace, ale nabízí další příběhy a každý z nich se rozvíjí a evokuje další. Kolikrát jako bychom se nořili do makrokosmu, který nás obklopuje a nabízí stále nová dobrodružství. Tak je tomu například u obrazu Nostalgie (akvarel, pastel, 2012).

Obraz Svatý Martin a žebrák (olejomalba monotyp ze zinkové desky, 2014), i když představuje známý příběh o velmoži, který obdaruje chuďasa cípem svého pláště k zakrytí nahoty, je v obraze kromě bohatství kontrastujícího s bídou také soucit a laskavý pohled, ale zároveň nejistota, zda tasený meč nebude použit útrpným způsobem. Obraz Tanec (lept s monotypem, 2015) je plný vášně. Vášeň je zřejmá i z obrazů Tanec I– Tanec III (barevné tuše, 2007), kresebný záznam z maškarního bálu v Šumperku „… tyto kreativní pohybové scény aktérů v rozmanitých kostýmech, veselých čepičkách či s natupírovanými drdoly se mně ukládaly do paměti, aby později mohly vzniknout kresebné skici pro nové obrazy, či grafiku,“ uvádí malířka.

Jaký příběh vyprávějí obrazy Rozverný anděl I–III (tuš, akvarel, 2013), anděl, který má zálibu v převlecích vyvolávajících obdiv a úžas, právě tak jako jeho nepředvídatelné konání?

A což teprve obrazy Zrcadlo I-IV (tuš, akvarel, 2013), obrazy zrcadlící krutou realitu poznání, přesto nakonec zkolébané splněným toužením po půvabu a kráse až pod zavřenými víčky a ve snu, jako tomu je v obrazu Dobrou noc (tuš, akvarel, 2013).

Soubor obsahuje také ilustrace ke knihám plných čar a kouzel, které jsou stejně půvabné podivuhodnými příběhy, jako samo Valašsko: „O kouzlu lidského dobra“, „Súdili sa Rožnovjané“, „Kouzelné bytosti zpod Radhoště“, „Karlovské pověsti“ a další. Doprovodné kresby nejen dodávají příběhům vizuální podobu, ale samy je překvapivě rozvíjejí a v podmalbě na psané vyprávěnky navazují svými kresebnými příběhy.

Jaký příběh nabízí obraz konvice rdící se růží v obrazu Pozvání na čaj (akvarel, 2012). A co ve skutečnosti skrývá Krajina v létě (akvarel, 2013), ve které ze záplavy růží, květin a nejrůznějších rostlin prosvítá v náznacích dívčí tvář – co vidí a o čem sní?

Co všechno lze sbírat v letní zahradě? Byliny léčivé i milodějné, prosté i neobyčejně půvabné, čarovné nasbírané za rozbřesku na louce zkropené rosou. Či natrhat v horkém letním dnu plném vášně náruč kouzelných kopretin i s jejich hádankami: Má mě rád – nemá mě rád…

Není nad louku ozářenou letním sluncem, plnou červených kohoutků, modrých zvonků, žlutých pryskyřičníků, ale také skromných a půvabných sedmikrásek.

Které z nich zvolit do obrazu a které natrhat do vázy?

Půvabná kniha Ludmily Vaškové Sbírání v zahradě navazuje na stejnojmennou výstavu ve Valašském muzeu, uspořádanou v období let 2019-20 k životnímu výročí malířky, která svou tvorbou vystihuje samou podstatu Valašska, krajiny plné čar, kouzel a magických příběhů, které po staletí udivují, děsí i těší a obveselují zdejší horaly.

Knihu texty doprovodili Olga Mehešová, Jana Tichá a Daniel Drápala. Vydalo ji nakladatelství Libreta, Ludmila a Břetislav Vaškovi, Rožnov pod Radhoštěm, 2020.

Nahlédnout do této knihy je jako usednout tenkrát roce 2009 s malířkou Ludmilou Vaškovou v zahradě Augusta Renoira do stínu rozvětvené koruny prastarého stromu a jejíma očima svět kolem přenášet štětci a barvami na malířské plátno.

Je to tak, jak napsal a jak je v úvodu knihy citován André Derain: „Když maluji, jako bych odemykal sedmero bran zahrady štěstí.“

Text,  foto a reprofoto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *