Struha – zaniklá vodní tepna Rožnova pod Radhoštěm

 Struha – zaniklá vodní tepna Rožnova pod Radhoštěm

Příběh rožnovské Struhy je malým ohlédnutím za historií tohoto podivuhodného zařízení, které bylo po dlouhá staletí nedílnou součástí města Rožnova.

Struha, tento uměle vytvořený kanál, od roku 1973 nepoužívaný a dnes už téměř zaniklý, pa­třila spolu s dřevěnými stavbami odnepaměti ke zvláštnostem Rožnova pod Radhoštěm. Voda ve Struze ubíhala nejprve podél úpatí Petřekovy stráně, pak kolem pěkných vilek v Čechově uli­ci, napříč městskou zástavbou a středem města, až se nakonec vlila do říčky Hážovky a spolu s její vodou se vrátila zpátky do řeky Bečvy. Mezi těmito dvěma body vykonala kus práce – občerstvila, osvěžila, posloužila, obveselila i potěšila. A také zkrášlila město a zpříjemnila ovzduší.

Pamětníci na rožnovskou Struhu rádi vzpomínají. V posledních letech existence Struha už město jen krášlila, vytvářela dojem „Valašských Benátek“.

Vyšlo v rámci projektu tvůrčí skupiny seniorů „Město v mé paměti“ při Městské knihovně v Rožnově pod Radhoštěm. V Edici Milé tisky č. 23 vydala Městská knihovna v Rožnově pod Radhoštěm, červen 2020.

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *