OZVĚNY SIGNÁLŮ Z NEZNÁMA/Český komiks 1922–2021

Rožnov pod Radhoštěm, 24.7. 2021 • T klub – kulturní agentura ve spolupráci s městem Rožnov pod Radhoštěm pořádají výstavu ve znovuotevřeném Společenském domě.

„Na druhou polovinu prázdnin a září jsme v sále připravili ve spolupráci s rožnovským rodákem Tomášem Prokůpkem výstavu mapující historii českého komiksu s názvem „Ozvěny signálů z neznáma“. Na své si přijdou všechny generace, výstava mapuje 100 let komiksové tvorby od Josefa Lady až po současné tvůrce,“ upřesňuje Jakub Sobotka, ředitel T – klubu.

Český komiks chytil na počátku třetího tisíciletí nový dech. Nové autorské generace navazují kontakty se světovým děním, reagují na nejnovější trendy a v domácím kontextu snad téměř poprvé skutečně svobodně tvoří, nesvazovány restriktivními příkazy cenzury ani kulturním a společenským odmítáním. Zároveň se komiksu stále úspěšněji daří rozrušovat stereotypní představy, které jej vždy spojovaly jen s dětem určeným, popřípadě brakově-triviálním čtením na ukrácení volné chvíle. Spolu s tím, jak český komiks nabývá na sebedůvěře (a sebeúctě), probíhá také postupné prozkoumávání těch slavnějších, i těch méně proslulých období jeho dějin.

„Výstava přináší lidem možnost vidět český komiks v celé stoleté tradici tak, jak procházel svými vzlety a pády v dějinách 20. století,“ uvedl jeden z kurátorů výstavy Pavel Kořínek.

„Ozvěny Signálů z neznáma“ navazují na výstavu představenou před deseti lety v Brně, Praze a Pardubicích a mapování stavu českého komiksu rozšiřují o prezentaci nových forem a přístupů, které se mezitím na domácí scéně objevily. Výstava je členěna do sedmi tematických celků. Těšit se můžete na ukázky více než 70 děl. Mimo jiné na práce Josefa Lady, Ondřeje Sekory, Káji Saudka, legendární Rychlé šípy a Čtyřlístek, dobrodružné příběhy, science fiction, komiksové časopisy i práce současných autorů. Kurátory výstavy jsou Tomáš Prokůpek a Pavel Kořínek.

Více informací: Jakub Sobotka, 737 252 778,jakub.sobotka@tka.cz

https://www.tka.cz/program/2021/08/ozveny-signalu-z-neznama.

T klub – kulturní agentura, příspěvková organizace | 1.máje 1000 | Rožnov pod Radhoštěm.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *