Zaniklý hrad Svrčov.

V areálu města Hranice se nachází zaniklý hrad Svrčov. Dosažitelný je zeleně značenou pohodlnou a pěkně upravenou turistickou cestou od Hranické propasti  směrem k městu Hranice, kterou lze projít až k malebnému poutnímu místu U kostelíčka. Po cca jednom kilometru chůze od hranické propasti nelze minout nepatrné zbytky zaniklého hradu Svrčov a nedaleko pak ani vyhlídku u Janka.

Hrad Svrčov (325 m n. m.) byl vybudován patrně v prvé čtvrtině 14. století. Jeho zakladateli byli snad vladykové ze Zdounek. V roce 1342 jej měl v držení Mikuláš Kladrubský ze Svrčova.

První přímá zpráva o hradu je z roku 1386, kdy Oldřich z Mydlovar prodal Svrčov Lackovi z Kravař. Zánik hradu je dáván do souvislosti s česko-uherskými válkami v 70. letech 15. století, v roce 1548 se uvádí již jako pustý.

Do současnosti se zachovaly zbytky obytné budovy, hradní příkop a val na severovýchodě. Vstup do hradu se nacházel na jihovýchodní straně. Údajně byl hrad sídlem loupeživých rytířů.

Po zániku hradu bylo hradní zdivo využito jako stavební materiál při stavbě farního kostela Stětí sv. Jana Křtitele v letech 1754-1763 v Hranicích na dnešním Masarykově náměstí.

V prostoru mezi propastí a zaniklým hradem Svrčovem se nacházel útvar zvaný Čertova kazatelna, na počátku 19. století byl zničen při těžbě vápence.

Nedaleko ruin hradu Svrčova se směrem k Hranicím nachází vyhlídka u Janka (308 m n. m.). Tady na svatojánské skále stojí od 70. let 18. století nad údolím, jímž se vine řeka Bečva, socha sv. Jana Nepomuckého. Světec je ztvárněn jako postava klečící na oblaku. V roce 1708 ji vytvořil Ferdinand Gross na zakázku majitele hranického panství Leopolda z Dietrichsteina. Socha byla původně určena pro hlavní hranické náměstí, kolem roku 1770 však skončila na skalní vyhlídce.

Zaniklý hrad Svrčov i nedaleká vyhlídka u Janka se nacházejí na okraji strmého, téměř kolmého srázu nad údolím, kterým protéká řeka Bečva. Vede tudy frekventovaná silnice a neméně frekventovaná železniční trať. Je odtud pěkný výhled na lázeňské město Teplice nad Bečvou, zalesněné svahy a malebné údolí.

Zaniklý hrad Svrčov je pěkným cílem pěší turistiky, ve středověku střežil hrad přístup do města Hranice.

Text, foto a reprofoto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *