Nádražní ulice v Rožnově v nové podobě.

V Rožnově pod Radhoštěm patřila Nádražní ulice vždy k nejfrekventovanějším. V čase vrcholící lázeňské historie města Rožnova jí léto co léto proudily zástupy lázeňských hostů. I v současnosti, napojením na vlakové a autobusové nádraží vytváří hlavní přístupovou cestu do centra. Začíná u dolního mostu a míjí zeleň dolní části městského parku. Pak římskokatolický kostel Všech svatých, který byl v minulosti spolu s náměstím a dřevěnou radnicí srdcem dřevěného městečka a podnes je součástí historického jádra města Rožnova pod Radhoštěm.

Dům č. p. 34 měl vstup z Kostelní ulice. Měla v něm být i trafika. Naproti přes ulici byl špitál č. p. 35, který stál za dnešním objektem CHKO č. p. 36, kde měl na přelomu století prodejnu perníkář a svíčkař J. M. Bajer.

Tak jako v minulosti i v současnosti je Nádražní ulice plná obchodů.

Po celé 20. století patřil dům č. p. 34 v Nádražní ulici k nejhezčím. V minulosti v něm byla prodejna oděvů, kožešin i textilu, v posledních desetiletích pak prodejna Galanterie.

V 19. století stál na tom místě dům dřevěný z kulatiny. Roku 1900, jak je patrné z letopočtu na věžičce, byla dřevěnice nahrazena pěknou zdobenou zděnicí.

Chátrající stavba se po roce 2000 dočkala rekonstrukce. Původní prodejna Galanterie zůstala. Kůlnu ve dvorku nahradila vkusnou přístavba. Rekonstrukce dům celkově přizpůsobila současným požadavkům, také však Nádražní ulici zkrášlila.

Celková rekonstrukce domu č. p. 34 bude dokončena počátkem roku 2022.

Dům č. p. 34 v 19. století a Nádražní ulice s domem č. p. 35 uprostřed počátkem 20. století. 

Nádražní ulice počátkem 20. století – a počátkem 21. století při zahájení rekonstrukce domu č. p. 34.

Proměna domu č. p. 34 v Nádražní ulici v průběhu rekonstrukce. 

Rekonstrukce domu č. p. 34 v prosinci roku 2021.

Text, foto a reprofoto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *