Do Betléma za betlémy.

  Štramberk je odnepaměti zvaný také jako Moravský Betlém. V dávných časech si městečko zamilovali především malíři, ale všeobecnou oblibu si Štramberk získal také u ostatních. Navštívit Štramberk je zážitek v každé roční době, ale zejména v čase Vánoc vynikne jeho půvab.

V prosinci 2021 a v lednu 2022 se lze vypravit do Štramberka za betlémy.

„Stavění betlémů patří u nás k nejstarším vánočním zvykům, daleko starším, než je zdobení vánočního stromku“ je uvedeno v průvodcovském tisku. „Nední rozdíl mezi betlémy historickými a současnými. Všechny vznikaly z lásky a pro radost tvůrců i diváků.“

Betlémy jsou ve Štramberku vystaveny za okny 33 domů nebo ve výkladech obchodů (jsou vystaveny i v dalších oknech) a podle tištěného průvodce je lze spolehlivě nalézt a současně projít městečkem, nechat se okouzlit jeho architekturou i okolní přírodou.

Tato přehlídka vánočního půvabu bude ve Štramberku ke shlédnutí až do 2. února 2022.

 

Díky rodině Dagmar a Pavla Jurákových je možné již druhý rok vidět krásné betlémy za výlohami obchodů a oknech starobylých domů „Moravského Betléma“, města Štramberka. Betlémská cesta se tak stává tradicí, které doplňuje poezii Vánoc v našem kraji. Jurákovým držíme palce-příští rok se budeme zase těšit na jejich betlémy i Vánoční chalupu.
Ing. Ivan Hejtmánek.

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *