Pocta Miroslavu Trlicovi

V roce 2017 vydalo Nakladatelství Irena Kopecká neobyčejnou publikaci „Francova Lhota“. I když se jedná o fotografickou publikaci, která zmíněnou rázovitou valašskou obec představuje ve všech ročních dobách, ve skutečnosti se jedná o poctu Mgr. Miroslavu Trlicovi, učiteli a pak řediteli Základní devítileté školy ve Francově Lhotě.

Mgr. Miroslav Trlica se narodil 7. 8. 1954 v Újezdu u Brna. Po ukončení studia na Vysoké škole pedagogické v Brně v roce 1977 požádal o umístění na Valašsko, odkud pocházel jeho otec. Kromě odpovědné práce ve škole při výuce dětí se věnoval turistice, která mu umožnila objevovat krásy tohoto neobyčejného zákoutí Valašska. Věrným průvodcem se mu stal fotoaparát, kterým zaznamenával proměnu krajiny i obce  v průběhu ročních dob, porovnával také historické fotografie se současností.

Od roku 1995 působil ve funkci zástupce ředitele ZŠ Francova Lhota. Měl na starosti vybavení školy a informatiku. Vyučoval práci na počítačích. Zaujaly ho možnosti úpravy snímků, zhotovoval fotomontáže pro kolegy a přátele, diplomy a pamětní listy pro žáky.

Pracoval obětavě až do posledních okamžiků svého života.

Miroslav Trlica zemřel v pátek 9. června 2017 ve věku nedožitých 63 let.

„Bylo v něm tolik skromnosti, pokory a laskavosti, že by vystačily pro několik lidí,“ poznamenala spisovatelka Irena Kopecká, která z objemného fotoarchivu uspořádala fotoknihu o Francově Lhotě. „Jsem šťastná, že jsem směla svými verši doplnit tyto půvabné fotografie.“

Kniha vyšla v roce úmrtí Miroslava Trlicy a její vydání finančně zajistila obec Francova Lhota.

Vydavatelka básnířka a spisovatelka Irena Kopecká publikuje od svých patnácti let. Její verše mají čtenáři možnost číst nejen v různých časopisech, ale slyšet také na vlnách Českého rozhlasu. Za svou literární tvorbu získala řadu ocenění. Knihu Miroslava Trlicy „Francova Lhota“ uzavírá verši:

 

Dozpívaná píseň 

Když člověk dozpívá
píseň svou,
musí odejít.
Proč by zůstat měl?
Ne, nezemřel,
jen oněměl
na chvíli zlou
pro ty,
co ho milovali.
Plakat netřeba,
až duše projde tmou,
smrti se ztratí
a v písni nové
zpátky se vrátí.

Irena Kopecká

Text, foto a repro foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *