Prezident na Valašsku – exkluzívně pro Oko Beskyd

Součástí návštěvy prezidenta Petra Pavla Zlínského kraje dne 16. dubna 2024 byla i návštěva srdce Valašska Rožnova pod Radhoštěm, Národního muzea v přírodě – Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, Pusteven – nejnavštěvovanějšího turistického centra v Beskydech a památného Radhoště.

Kolona vládních vozidel přijela do Valašské dědiny s malým zpožděním kolem sedmnácté hodiny. U expozice kovářství č   kala delegace na čele s generálním ředitelem Národního muzea v přírodě Ing. Jindřichem Ondrušem, pracovníky Valašského muzea, akreditovanými fotografy a novináři a televizními pracovníky.

Po oficiálním přivítání, představení hostů a předání darů nechyběl přípitek pravou valašskou slivovicí a pohoštění pravým valašským frgálem.

V kovárně si pan prezident vyzkoušel Masarykovo kovářské řemeslo. Následovala návštěva valašské školy a setkání se školáky.

Během návštěvy doprovázela delegaci cimbálovka, se kterou se pan prezident pozdravil a poděkoval jí za krásnou muziku.

Následoval exkurs při výrobě pravých zuberských metel z březového proutí, jednu z nich si pan prezident odnesl na památku. Po prohlídce výroby šindelů se vládní delegace i s doprovodem odebrala do Mlýnské doliny a odtud do Dřevěného městečka.

Na silnici mezi oběma areály očekával pana prezidenta početný zástup občanů, každý se s ním chtěl přivítat, potřást rukou, vyfotit se, získat autogram a pan prezident velmi rád všem ochotně vyhověl.

V areálu Dřevěného městečka čekali na pana prezidenta před radnicí portáši, kteří na jeho počest vypálili salvu a následně mu předali portášský odznak.

Následovalo oficiální fotografování s delegací vedení města a činovníků Valašského muzea na balkóně radnice, pak také návštěva dřevěného kostelíka. Prohlídkou Valašského Slavína návštěva pana prezidenta v Rožnově končila.

Ještě toho samého dne navečer odejela vládní delegace na Pustevny do Libušína. Tam k překvapení doprovodu i starostů okolních obcí se všichni převlekli do turistického a vykročili pěšky na vrchol Radhoště.

Jakub Sobotka
17. dubna 2024

Text a foto © Jakub Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *