Vrcholy čekají

Jaro si tentokrát přispíšilo a s jeho časným nástupem začala také turistická sezóna. Množství zajímavých míst turisté pěší i motorizovaní mohou objevit kolikrát hned za humny.  

Celkem 392 vrcholů s nadmořskou výškou tisíc metrů a vyšších je v České republice. Ze šestnácti našich pohoří nejvíce na Šumavě (180 hlavních vrcholů a 96 vedlejších), nejméně (vždy jen jeden hlavní vrchol) je v Hostýnsko-vsetínské hornatině, Javornících, na Ještědsko-kozákovském hřbetu a v Hanušovické vrchovině.

Moravskoslezské Beskydy nabízejí turistům 27 hlavních a 5 vedlejších vrcholů přesahujících 1000 m nadmořské výšky, nejvyšším je Lysá hora s 1323 m n. m.

Ve speciální k tomuto účelu vydané „Přehledné mapě tisícových vrcholů České republiky“ jsou kromě dalších zajímavých údajů uvedeny také souřadnice pro použití navigačních přístrojů GPS. Existuje také Klub tisícovkářů (www.tisicovky.cz), a nejen pro ně je v přehledném výškovém rejstříku tisícimetrových vrcholů pamatováno také s kolonkou pro uvedení data dobytí některého z nich. Je také uvedena přístupnost a dostupnost vrcholu. A z hlediska ochrany přírody jsou vyznačeny nepřístupné vrcholy a nepřístupná území.

Nejvyšším hlavním vrcholem v ČR je Sněžka – 1602 m v Krkonoších. Jako nejnižší tisícovka je v mapě uveden vrch Jeřáb – 1003 m v Hanušovické vrchovině, ale v Moravskoslezských Beskydech je nejnižším vrcholem Velký Lipový – 1001 m n. m. v oblasti masivu Javorového.

Takže už jen dobré boty a vzhůru do přírody, vrcholy čekají.

Radhošť je v pořadí až osmou tisícovkou Moravskoslezských Beskyd, patří však k nejkrásnějším a nejnavštěvovanějším. 

Text a foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *