Jak si zima hraje – zimní Radhošť.

Kaple sv. Cyrila a Metoděje na vrcholu Radhoště (1129 m n. m.) je nejvýše položený chrám v České republice. Postavena je z místního kamene, vysvěcena byla 11. 9. 1898. V roce 1926 byla kaple obložena šindelem a v přední části k ní byla přistavěna zvonice.

Roku 1805 byl na vrcholu postaven Janíkův kříž, větrem pobořený byl později přemístěný před vstup do kaple. Sousoší Cyrila a Metoděje věnoval frenštátský rodák Albín Polášek Matici radhošťské, odhaleno bylo 4. července 1931. Nedaleký hotel Radegast na jižním svahu Radhoště byl postavený roku 1933. První anténa televizního vysílače byla na Radhošti postavena r. 1966, v r. 1985 byl na Radhošti instalován nový výkonný vysílač, po rekonstrukci v r. 1997 měří stožár 22 m  a celková výška nosiče nad terénem je 59,3 m.

Drsné klimatické podmínky panují na Radhošti zvláště v závěru starého a při nástupu nového roku, tehdy zima kraluje na vrcholu Radhoště v nejrůznějších proměnách.

Pěkný pohled je na vrchol Radhoště za příznivého počasí z podhůří. Za nepříznivého počasí přetvářejí přívaly sněhu objekty na vrcholu Radhoště do netušených podob.

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *