Dechová kapela Zašovjanka – loučení s kapelníkem Ing. Pavlem Špůrkem.

Pavel Špůrek se nenarodil do snadné doby. Sotva se společnost po skončení druhé světové války konsolidovala, přišel další zlom v oblasti politické i společenské v podobě únorového převratu roku 1948. Otec Špůrek dojížděl v té době za prací do novojičínské tabačky – fabriky na zpracování tabáku. Po návratu pozdě odpoledne ho čekala druhá směna na polním hospodářství. Všechno zvládl a navíc se zapojil do místního folklóru a bez jeho účasti se neobešel žádný masopust, stavění máje a další společenské akce.

Přes všechny obtíže, jaké doba přinášela, vyrůstal syn Pavel v harmonické rodině. Narodil se 1. července 1948 v Zašové a kromě sudiček snad už jen jeho rodiče věděli, že se bude věnovat hudbě. Od věku tří let zkoušel hrát na okarínu a jen dorostl do první třídy obecné školy, pořídili mu rodiče malou harmoniku. Ve třetí třídě už to byla velká harmonika, a když se k tomu připojil výborný muzikant a skvělý učitel hudby Miroslav Borovička, bylo rozhodnuto. Pořád ještě školák Pavel Špůrek začal vyhrávat muzikantskou soutěž tvořivosti mládeže ve hře na harmoniku a záhy na to v kategorii 15-18 let zvítězil i v soutěži Moravského kola harmonikářů.

Pan učitel Skýpala, výborný muzikant, přemlouval rodiče, aby dali hudebně nadaného Pavla studovat na konzervatoř, ale rodiče chtěli Pavlovi zajistit především zaměstnání užitečné pro život a tak šel studovat stavební průmyslovku po které navázal na vysokou školu stavební VUT v Brně, kterou ukončil v roce 1972.

Na muziku Pavel nezanevřel. Dechovce zůstal věrný, navíc z mladých muzikantů u dechovky založil taneční orchestr s názvem Akord. Hrál tam na pozoun také Ing. Václav Zvoníček, který později přešel do dechovky, kde se pak stal jejím kapelníkem.

Ing. Pavel Špůrek po skončení vysoké školy profesně pracoval jako projektant a vedoucí oddělení u Báňských projektů Ostrava – středisko Valašské Meziříčí, od roku 1992 pracoval jako OSVČ – projektant technických zařízení staveb a v této činnosti pokračoval i v důchodu.

V roce 2015 skončil v zašovské dechovce kapelník Ing. Václav Zvoníček, který tuto funkci vykonával neuvěřitelných 46 let. Dne 14. 1. 2015 byl za kapelníka dechovky Zašovjanky zvolen všemi členy dechového orchestru Ing. Pavel Špůrek.

Vznik dechové hudby Zašovjanka se datuje od roku 1880 a Zašovjanka patří mezi nejstarší dechovky na Moravě a je nejdéle působící dechovou hudbou na Valašsku. Posledních sedm let ji jako kapelník vedl Ing. Pavel Špůrek a stal se neodmyslitelnou osobností zašovské dechovky Zašovjanky.

Jako blesk z čistého nebe přišla zpráva o úmrtí Ing. Pavla Špůrka, kapelníka dechové kapely Zašovjanka. Zemřel náhle v pátek 25. března 2022 ve věku 73 let. Poslední rozloučení se uskutečnilo v obřadní síni v pátek 1. dubna 2022.

Za jeho práci pro dechovku Zašovjanku patří Ing. Pavlu Špůrkovi velký dík.

Text a foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *