Letní čarování.

Zatím co o letní rovnodennosti 21. června, na svátek svatého Aloise Gonzaga, má nejdelší den v roce 981 minut (trvá 16 hodin a 35 minut), už o tři dny později 24. června na svátek svatého Jana Křtitele je ho o minutu méně. Každý další den je pak kratší o pouhý „chloupek“, na konci měsíce června o tři minuty, aby při zimní rovnodennosti 21. prosince měl den pouhých 480 minut (tedy 8 hodin). Ale kdo by uprostřed léta myslel na Vánoce – dlouhé noce a nejkratší dny v roce?

Dny vrcholícího léta mezi letní rovnodenností a svátkem svatého Jana jsou časem letního čarování. Země se otevírá a vydává poklady. Lesy a hory jsou plné podivuhodných zjevení. Nečekaně se objevují nažloutlá světélka nad mokřady. Večerní mlha se u studánky promění v tančící víly, v místě spadlého ptačího hnízda se jistotně nachází poklad. V příhodný čas lze na příhodném místě rozpoznat, který z mužských je černokněžníkem a která z těch dobrých babiček je čarodějnicí.

Noční obloha jiskří hvězdami. Louky plné spících květin oživuje rej svatojánských mušek. S hlasitým ryrykáním houpavě přelétá lesní mýtinu černý datel. Tou dobou začíná být neklidné Karlovské jezero, to se v něm probouzí draci. Ropucha se vydává na noční pouť a obloha je tak blízko, že padající hvězdu málem do dlaně zachytíš.

Komu se o tom čase poštěstí objevit v horách radhošťských chodbu do podzemí k prostorám velkým, že by se v nich s formanským povozem snadno otočil, kamenný stůl tam údajně je a také jezírko, všude hromady zlata, stříbra a drahých kamenů, však snadno se může stát, že zmámený hledač lehce nabytým bohatstvím objeví cestu návratu až o rok či ještě později.

Prý v tom čarovném čase při výpravě za poklady alespoň něco chlebové kůrky a kapku tekutiny je dobré vložit do sotůrku, když se nechtěně překročí bludný kořen, ozývají se hlasy a jsou všelijaká zjevení, aby objevil chodníček k domovu a byť se mu poklady v sotůrku proměnily v prach a bezcenné kamení aby se vrátil živ a zdráv.

Však to je v čase letního čarování nejdůležitější, aby každá minuta byla zaplněna štěstím.

Text a foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *