Galerie Kostnice Rožnov pod Radhoštěm – Sochař Vratislav Varmuža: HLÍNA, OHEŇ, KOMPUTER.

Sochař Vratislav Varmuža pracuje s kameninovým šamotovým i jiným vysokožárným keramickým materiálem a s kysličníky kovů na jeho povrchu. Vytváří plastiky, které mají často velkorysé rozměry, pro tento materiál netypické. Od poloviny šedesátých let realizoval také více než tři desítky plastik a reliéfů ve veřejném prostoru. Jeho rozsáhlá tvorba zahrnuje rovněž množství kreseb, velkoformátových digitálních grafik a site-specific instalací, občas si rád hraje i se slovy.

Ve své tvorbě je vždy svobodný a nezávislý, zároveň ale také pokorný a s respektem k souvislostem, s vědomím tíhy i bolesti lidského života. Neustále je přitahován a fascinován děním tohoto světa, nepřestává se ptát, experimentuje, pochybuje. Jeho dílo odráží cestu tvůrce, který v trvale a s hlubokým zaujetím hledá smysl svého, a tedy i našeho bytí.

Vratislav Varmuža  (nar. 1934 Spytihněv) studoval na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Řadu let působil jako docent na Ostravské univerzitě, kde na katedře výtvarné výchovy vedl Ateliér keramiky. Žije a tvoří ve svém domě v Ostravě, v jehož nitru se postupně ztratily hranice mezi obytným prostorem a ateliérem.

Gabriela Nováková, kurátorka výstavy.

Galerie Kostnice se nachází ve farské zahradě v Rožnově pod Radhoštěm.
Otevírací doba Út-So: 10,00-16,00, Ne: 12,00-16,00
Výstava je veřejnosti přístupná od 16. července do 21. srpna 2022.

Foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *