Festival Jazzmenu v Rožnově pod Radhoštěm letos podeváté

Rožnov pod Radhoštěm, 26. 9. 2022 • Festival jazzové hudby proběhne v Rožnově pod Radhoštěm už podeváté. Program obsahuje koncerty české jazzové legendy i seskupení, které je na samém rozletu kariéry. Interpretku představující současnou domácí špičku a zahraničního hosta s hvězdným obsazením v doprovodné kapele. Fanoušci jazzu se opravdu mají na co těšit, protože zazní moderní směry a trendy, muzika čerpající ze samých základů tohoto žánru i řádná dávka spontánní improvizace.

Devítka je pro mne magické číslo a stejně magický je dle mého i devátý ročník festivalu dobré hudby Jazzmenu 2022. Samozřejmě bych rád pozval co nejširší publikum, aby ochutnali něco z letošního hudebního menu, jelikož jazz je zážitkem, který v sobě skrývá dvě atraktivní ingredience – virtuositu a hravost,“ přiblížil festival jeho dramaturg Zbyněk Terner.

V úterý 27. září zahájí festival v hotelu AGH koncert Jany Koubkové. Přední česká jazzová zpěvačka, tentokrát v doprovodu mistrovského klavíristy Ondřeje Kabrny.Zpívá od svých šesti let – ve sborech, vokálních skupinách, jazzových skupinách i sólově. Skládá písně a filmovou hudbu, působí v rozhlase, píše fejetony, sloupky a poezii.

První říjnový koncert obstarají 5. 10. ve Vrátnici Point of few. Mladá kapela, kterou charakterizují nové hudební tvary, originální beaty a neotřelý zvuk. Finalista soutěže Jazz fruit 2020.Po dvou letech příprav a zkoušení je čeká ostrý start v podobě debutového alba Open to Closeness, které vyšlo v dubnu.

Pokračovat pak bude opět v hudebním klubu Vrátnice 19. 10. Kristina Barta Quartet. Špičková kapela úspěšně reprezentující českou jazzovou scénu na světových pódiích. Kapela v roce 2018 odehrála v rámci turné k albu EMA 29 téměř padesát vystoupení v ČR i v zahraničí, včetně Montreux Jazz Festivalu, Budapest Jazz Clubu, Jazz Festival Steyr, Strasbourg Jazz Festival, D’Jazz Nevers, A-Trane jazz club, Bimhuis hall a mnoha dalších.

Závěr pak obstará v sále Brillovky 26. října Arta Jekabstone Quartet. Majitelka sametového hlasu, jazzová zpěvačka, skladatelka a aranžérka pochází z Lotyšska, ale již léta žije v New Yorku. Kromě jazzu se věnuje i interpretaci lotyšských lidových písní, kromě zpěvu hraje i na housle. Jejími hudebními vzory jsou Ella Fitzerald, Nina Simone, Marvin Gaye, Bobby McFerrin, Chick Coreal. Na koncertním turné ji doprovodí Walter Phishbacher (USA) – piano, Jan Kořínek (CZ) – kontrabas, Joris Dudli (AT) – bicí.

Více informací: Zbyněk Terner, 603 972, www.tka.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *