Zašovský orloj je v provozu od září 2022.

Orloj jsou středověké mechanické, nejčastěji věžní hodiny. U některých jsou časové údaje doplňované dalšími mechanismy, ukazujícími polohu některých nebeských těles na obloze.

Prvý orloj vznikl v Padově v letech 1348-1364. Na přelomu středověku a novověku patřily orloje k vrcholným produktům tehdejší astronomie, matematiky a mechaniky, většinou ukazovaly jen polohu Slunce a Měsíce.

V České republice patří k nejstarším a nejznámějším Staroměstský orloj na věži Staroměstské radnice na Staroměstském náměstí v Praze, zkonstruován roku 1410.

Kromě městských je v České republice také čtrnáct venkovských orlojů. Od soboty 17. září 2022 k nim patří také lidový orloj v Zašové. Jeho autorem a tvůrcem je Miroslav Španer, který mu věnoval 1600 hodin práce, náklady na pořízení přesáhly 130 000 korun.

Zašovský orloj, umístěný nedaleko Stračky v místní části Kotěhůlky je v provozu několikrát denně.

V čase krásného podzimu jedné říjnové neděle roku 2022 se v odpoledním čase přišlo na Zašovský orloj podívat více než padesát návštěvníků. Většinou přišli pěšky, někteří přijeli v automobilech, tři jezdkyně ze Zubří na koních a jeden z Rožnova na elektrokole.

Zašovský Orloj nabízí v půvabném přírodním prostředí pěknou a zajímavou podívanou.

 

Kotěhůlky.

Zašovský orloj. 

Návštěvníci. 

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *