Ahoj školo, tady Téčko

Ahoj školo, tady Téčko

 Rožnov pod Radhoštěm, 2. 12. 2022Vzdělávej se a tvoř, tvořením se vzdělávej je motto nových lektorských pořadů pro žáky základních škol, které na podzim organizovala kulturní agentura Téčko. Workshopy ze světa kultury se zaměřily na hudbu, animaci a obrazy.

Naším cílem je během setkání u dětí navodit tvůrčí atmosféru a probudit v nich chuť k objevování, kreativnímu vzdělávání a následnému propojování poznatků v dalších oborech – vždyť všechno souvisí se vším. Na každém workshopu si děti něco vytvoří a odnesou. Například jednoduchý rytmický nástroj, svůj první animovaný film nebo obrázek k sežrání,“ upřesniladramaturgyně programuAlena Čípová.

Tři témataa tři lektorky, to byly dva měsíce plné zážitků. V pořadu Rytmus všude kolem se Alena Čípová dostala ke kořenům a síle tohoto pilíře hudby,prošla pestrými rytmy africké kultury, poukázala na tikot rytmu v běžném dni a následně se pustila s žáky do tvorby vlastního nástroje, který jim poslouží dál třebapři výuce angličtiny nebo i přírodopisu. Šárka Čechová seznámila děti se základy filmové animace v pořadu Vytvářej pohyb. Pomocí vlastních mobilních telefonů a několika volně dostupných aplikací natočily děti svůj první animovaný film. Říká se, že láska prochází žaludkem… Hana Děckáse rozhodla na obrazech „jedlého“ zátiší aktivovat lásku k umění v pořadu Obrazy k sežrání. Žáci se seznámili s řadou uměleckých stylů a vyzkoušeli si několik technik výtvarné práce se zátiším.

„Nechceme suplovat hudební nebo výtvarnou výchovu, ani nahrazovat práci základní umělecké školy. Naším záměrem je inspirovat, otevírat oči žákům, jejich učitelům i rodičům. Co byste řekli na to, že vaše dítě zpracuje domácí úkol do zeměpisu formou krátkého animovaného filmu? Už ví jak na to, bude ho to bavit a překvapí všechny spolužáky včetně učitele. V lektorských pořadech chceme pokračovat také na jaře, a úvodní lekce doplnit navazujícími. Rádi bychom do Rožnova pod Radhoštěm dovezli také zajímavé speciality, jako je například tanec a fyzika,“ dodává ředitel Téčka Jakub Sobotka.

Lektorské pořady pro rožnovské školy probíhají v hudebním klubu Vrátnice. Pro školy z okolí nabízíme možnost konání v jejich škole. Další část bude probíhat v jarních měsících, rezervace opět na webu tka.cz.

Téčko, příspěvková organizace | 1.máje 1000 | Rožnov pod Radhoštěm

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *