Vzpomínka na Věru Otevřelovou – před 70. lety byla správkyní Valašského muzea v přírodě a předsedkyní Muzejního a národopisného spolku.

Etnografka Věra Otevřelová, rožnovská rodačka, pocházela ze starobylého rodu Barabášů, o kterém se zmiňuje Čeněk Kramoliš ve svém literárním díle. Její rodové záznamy vedou až k pasekáři Michalu Barabášovi do roku 1797 a nověji ke známému rožnovskému staviteli Karlu Barabášovi (1874-1935).

Věra Otevřelová se narodila 27. října 1906 v Rožnově pod Radhoštěm na náměstí v čp. 181. Lékař František Koblovský, spolu s babičkou Vilemínou, jí byli u křtu za kmotry. Do vínku dostala 2 staré zlaté mince, starožitný náramek a svatý obrázek sv. Františka Serafinského, dědečkova patrona, i s věnováním: Naší milé Věrence do vínku k šťastnému a radostnému životu, aby tě pán Bůh svou milostí provázel na této pouti vezdejší.

Původním povoláním učitelka doslova žila pro národopis. Znala sourozence Jaroňkovy, byla při založení Valašského muzea v přírodě. Jako devatenáctiletá se roku 1925 účastnila prvního Valašského roku. Stala se členkou Muzejního a národopisného spolku, v obtížných letech 1948-1951 byla jeho předsedkyní a v letech 1949-1953 byla správkyní Valašského muzea. Pro muzeum také napsala brožurku Rožnovská výšivka.

Podporovala vznik Valašského krůžku a jeho činnost všemožně propagovala. Úspěch Valašského krůžku při účinkování v ostravském rozhlasu, televizi i jinde byl obrovský. Po rozpuštění Muzejního a národopisného spolku v 50. letech 20. století pokračoval Valašský krůžek pod novým městským zřizovatelem jako Radhošť – soubor valašských písní a tanců.

Věra Otevřelová zemřela 25. 12. 1975.

Text a foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *