Příběh rožnovské radnice.

Původní rožnovská radnice na kterou se dnes můžeme potěšit pohledem nejen na starých fotografiích, ale také při návštěvě Dřevěného městečka Valašského muzea v přírodě, byla postavena v roce 1781 v jihovýchodní části rožnovského náměstí a v roce 1925 převezena jako jeden z prvých exponátů do vznikajícího Valašského muzea v přírodě. Stavby se tehdy ujala firma Barabáš-Bayer, na tesařské práce dohlížel mistr Michal Fabián, trámy rozebraného stavení dopravil do městského parku povozník Tomek.

Umístit radnici v novém objektu byl zřejmě dlouhodobý záměr, protože už v roce 1881 zakoupila obec od kavárníka Ludvíka Elzera hotel, vybudovaný v roce 1863 Medardem Janíkem (čp. 128), a zřídila v něm radnici. O několik let později byla radnice rozšířena přístavbou na sousední parcele, získané demolicí roubeného domu  čp. 129.

JUDr. František Pěcha.

Na novou radnici svého času vzpomínal JUDr. František Pěcha: „Počátkem června roku 1954 jsem nastoupil jako notář na státní notářství v Rožnově pod Radhoštěm do radniční budovy na náměstí. Má rodina bydlela ve Slavkově u Brna, kam jsem o víkendu dojížděl. V Rožnově tehdy panovala bytová nouze, ale pomohl mi pan Roob z Domovní správy. Půjčil mi kovovou postel i s matracemi, tu jsem umístil ve své kanceláři. Takto jsem více než rok bydlel přímo na svém pracovišti. Až v srpnu 1955 mi byl přidělen dvoupokojový byt na tehdy jen řídce osídlené Chodské ulici.

V budově radnice sloužily tehdejšímu Místnímu národnímu výboru v přízemí pouze tři kancelářské místnosti. Byl zde také poštovní úřad. V prvém patře, kromě notářství, byla také Advokátní poradna, pobočka Okresního soudu a pobočka České státní spořitelny.

Z okna mé kanceláře jsem pozoroval turisty jak fotografují sochu T. G. Masaryka, vydržela na náměstí až do listopadu 1959. V roce 1954 a také roku následujícího se na náměstí konala slavnost Božího těla, procesí věřících postupně obcházelo čtyři oltáře.

V prostoru za radnicí byl v hospodářské budově sklad dříví a uhlí. Až do konce druhé světové války byla zde také malá věznice, v ní si odbývali trest delikventi s nižšími tresty, dozor vykonával pan Halamíček z Hážovic.“

JUDr. František Pěcha (1921-2018) po celou dobu žil na Chodské ulici, zemřel ve věku 97 let.

   Původní zástavba jihovýchodní části náměstí. Zleva na místě dřevěného měšťanského domu se nachází zděná radnice, uprostřed snímku je původní stará radnice postavena roku 1781, na místě dřevěnice vpravo byl postaven zděný dům, kde Osvald Kotouček provozoval obchod, ten po něm převzal  Vladimír Hambálek.     
      Nová radnice a dřevěná chalupa Fr. Janíka na jejímž místě později vystavěna druhá část nové radnice.

Text, foto a reprofoto © Richard Sobotka

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *