Auto na kočičí pohon.

Vše se událo 12. května 2023, krátce před osmou hodinou ráno, uprostřed milého a krásného městečka Bystřice pod Hostýnem před ZŠ T. G. Masaryka při odbočování do Nádražní ulice. Účastníci události tři ženy, dva muži, kolemjdoucí turista s fotoaparátem, několik nervózních řidičů osobních automobilů – a jedna mourovaná kočka.

K čemu vlastně došlo?

Osobní automobil Mitsubishi u ZŠ T. G. Masaryka odbočil z ulice vedoucí k náměstí do ulice Nádražní. V té chvíli si žena na chodníku s nákupní taškou zavěšenou na předloktí povšimla, že něco není s automobilem v pořádku a máváním rukou dávala řidičce znamení, ať zastaví. Řidička nechápala, oč běží, ale zpomalila a když se žena s nákupní kabelou odvážně rozeběhla přímo proti automobilu, zastavila. Řidička později prohlásila: „Jedu z Trávníků, ničeho jsem si nevšimla. Co se vlastně stalo?“

Celkem maličkost. V rámu masky pod SPZ byla zadními končetinami zaklíněna mourovatá kočka, šlapkami předních nohou tak akorát dosáhla na vozovku a podle toho, jak silně řidička sešlápla plyn, tak rychle kmitala při běhu předními nožkami.

Z dalšího vyplynulo, že mourovatá kočka zřejmě někde cestou přebíhala vozovku a ve snaze uskočit před automobilem ji tento nekompromisně lapl za zadní běhy a část těla až po břicho.

Přiběhla další paní a také se pokoušela mourovatou kočku z ocelového sevření vyprostit. Jeden z přítomných mužů požádal o otevření kapoty, což se s jeho pomocí podařilo, ale nebylo to k ničemu, protože mezi maskou a motorem nebyl žádný prostor k vyproštění nebohé kočky. Obě ženy zachránkyně se vytrvala pokoušely kočku vytáhnout, ale nedařilo se. Už to vypadalo, že bude potřeba přivolat policii a hasiče, když tu paní s nákupní kabelou provedla jakýsi chvat a mourovatá kočka se najednou octla v její náručí.

Žádný z přítomných netušil, jestli bude mourovatá kočka schopna vrátit se domů na Trávníky po svých. Ale jen co ji paní s nákupní kabelou postavila na cestu, kočka se zpočátku poněkud dezorientovaná, kde se nachází, váhavě rozeběhla jedním, pak druhým směrem, vyskočila na chodník, nakonec se rozeběhla napříč ulicí a mezi automobily kamsi mezi domy.

Celá akce trvala přesně 4 minuty. Jednalo se o první zaznamenaný případ provozu osobního automobilu na kočičí pohon.

Přihlížející se rozešli, automobily rozjely, provoz v Nádražní ulici znovu běžel jako by se nechumelilo.

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *