Letní čarování.

Léto v roce 2023 začíná dnem letního slunovratu a astronomické léto začíná 21. června 2023 v 16 hodin, 57 minut a 11 vteřin.

O letní rovnodennosti 21. června má svátek svatý Alois Gonzaga. Tento nejdelší den v roce trvá 981 minut (16 hodin a 35 minut). Už o tři dny později 24. června na svátek svatého Jana Křtitele je den o minutu kratší. Každý další den je pak kratší o pouhý „chloupek“, což na konci měsíce června ukrojí ze dne o tři minuty;  při zimní rovnodennosti 21. prosince má den pouhých 480 minut (tedy 8 hodin). Ale kdo by uprostřed léta v čase nekratších dnů v roce myslel na Vánoce – dlouhé noce?

Dny vrcholícího léta mezi letní rovnodenností a svátkem svatého Jana jsou časem letního čarování. Země se otevírá a vydává poklady. Lesy a hory jsou plné podivuhodných zjevení. Nečekaně se objevují nažloutlá světélka nad mokřady. Večerní mlha nad studánkou se promění v tančící víly. V místě spadlého ptačího hnízda se jistotně nachází poklad. Tehdy lze také rozpoznat, který z mužských je černokněžníkem a která z těch na prvý pohled dobrých babiček je čarodějnicí.

Noční obloha jiskří hvězdami. Louky plné spících květin oživuje rej svatojánských mušek. S hlasitým ryrykáním houpavě přelétá lesní mýtinu černý datel. Tou dobou začíná být Karlovské jezero neklidné, to se v něm probouzí draci. Ropucha se vydává na noční pouť kolem dřevěného stavení, nad kterým drží patronát, a obloha je tak blízko, že padající hvězdy šustí o střechu chalupy, málem do dlaně je chytíš.

Komu se o tom čase poštěstí objevit v horách radhošťských chodbu do podzemí k prostorám tak velkým, že by se v nich s formanským povozem snadno otočil, kamenný stůl tam údajně je a také jezírko, všude hromady zlata, stříbra a drahých kamenů, může si těch pokladů nabrat plné kapsy. Však snadno se může stát, že zmámený hledač lehce nabytým bohatstvím objeví cestu návratu až o rok později.

Prý v tom čarovném čase při výpravě za poklady alespoň něco chlebové kůrky a kapku posvěcené tekutiny je dobré vložit do sotůrku, aby měl hledač pokladů čím zahnat čáry, když překročí bludný kořen a neví kudy k domovu. A věru, kolikrát se mu snadno nabyté poklady přemění v prach a bezcenné kamení. Nakonec je rád, že se vrátil živ a zdráv.

Text © Richard Sobotka
Foto © Jakub Sobotka

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *