Zatrhněte si v kalendáři datum 18. 6. 2017 – Den otců

I když se někdy s jistou dávkou poťouchlosti tvrdívá, že muži, až na nějakou drobnost, vlastně nejsou k ničemu, a je pravdou, že největší tíha s fungující domácností je záležitostí žen, ti zvláštní tvorové, myšleno muži, kteří se v drtivé většině neradi krášlí, nedbají na vrásky, většinou nemají vyvinutá prsa a s velkou chutí zanedbávají svůj zevnějšek vousatým porostem, hračičkové a lajdáci, kteří mnohdy mají problém i se základní hygienou, při podrobnějším prozkoumání lze dojít k závěru, že v některých případech přece jen k něčemu jsou.

A protože většinou přemýšlejí, jak to udělat, aby dělat nemuseli, nebo s co nejmenší námahou, umí udělat z věci malých věci velké a naopak z věcí velkých věci malé, jak jsme toho nezřídka svědky v současné technicky moderní době. Není pravdou, že muž umí děti jen vyfackovat, nýbrž umí jim také ukázat jak zatlouct hřebík, jak uřezat desku a jak postavit dům, zkrátka spoustu užitečných věcí. A to už jsme u role podstatné, kterou byli muži obdařeni, totiž role táty – otce. Dítě se pod vedením otce brzy dozví, že když se namísto do hlavičky hřebíku strefí kladívkem do palce, že to jednak bolí, ale v podstatě nespojí takto materiál A – například desku, s materiálem B – například s dřevěným špalíkem. Tak dítě pod tátovým dohledem zjistí, že bouchnutí kladívkem do palce není zkrátka to pravé ořechové. Takže s prominutím jen trouba může tvrdit, že z chlapce dokáže vychovat stoprocentního muže třeba i guvernantka. Přes všechna zpochybňování se nakonec ukáže, že role muže – otce je v rodině a společnosti nejen důležitá, ale i nezastupitelná.

S určitou váhavostí tak po Mezinárodním dnu žen, Dnu matek a Dnu dětí byl vyčleněn také jeden den v roce pro muže – přesněji pro otce.

Akademický sochař Albín Polášek při práci na soše „Sám sebe tesající“, symbolizující, že každý sám je tvůrcem svého osudu.

Den ustanovený na počest otců oslavuje otcovství, vztah otce k dítěti a roli mužů ve společnosti.

V České republice se však tento svátek slaví jen ojediněle. Jednou a vůbec první akcí připomínající Den otců je Tátafest, pořádaný od roku 2007 různými spolky v některých městech. Od roku 2012 pořádá oslavu Dne otců za podpory občanských sdružení webový portál Střídavka na Staroměstském náměstí v Praze.

Tradici oslavy otců založila Američanka Sonora Smart Doddová, která chtěla ocenit úsilí s nímž se o ni a další čtyři sourozence staral její ovdovělý tatínek. Úplně první oslava Dne otců se konala v americkém městečku Spokane ve státě Washington 19. června 1910, v den narozenin Sonořina otce, a byla to oslava spíš soukromá. Popularita Dne otců pak rychle rostla a v roce 1966 se díky americkému prezidentu Lyndonu Johnsonovi stala třetí červnová neděle oficiálně Dnem otců.

 

Rodina je základ státu, tvrdilo se v minulosti a má platnost toto rčení i v současnosti.

 

 

 

Text a foto © Richard Sobotka

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *