Minikáry v Rožnově pod Radhoštěm – málem zapomenutá sportovní historie.

V minulosti byly minikáry součástí rožnovského Autoklubu. Na tomto čtyřkolovém bezmotorovém vozidle závodily děti od šesti let, pak i dospělí na svažitých veřejných komunikacích v disciplínách slalom a sjezd. 

Historie minikár v ČR sahá až do 60. let minulého století, zastřešoval ji Svaz minikár Autoklubu ČR (AČR). V Evropě se minikárovým sportem zabývalo v té době cca 800 jezdců; v České republice cca 30 jezdců a posádek.

Počátky minikár v Rožnově jsou spojeny s Jiřím Nevludem: „Začínali jsme roku 1982 pod hlavičkou AMK Svazarmu. Zkušenosti jsme sbírali od Josefa Pitrona z Kelče, kde minikárový sport provozovali od roku 1976. K administrativním záležitostem patřily mimo jiné závodní licence a povolení k tréninku na veřejné komunikaci.

Minikáry vlastní konstrukce jsme s četnými materiálovými i finančními potížemi stavěli v domácích dílnách Pavla Sehnala a Bořka Mikuše. Prvých závodů jsme se účastnili 24. dubna 1982 ve Valašském Meziříčí. Následovaly krajské přebory. Následující rok jsme od dubna do října absolvovali o víkendech až 20 závodů.

Mirek Bartoík, duše rožnovských minikár, s mikrofonem v ruce v rozhlasovém voze.

V roce 1983 jsme postavili minikáry vylepšené konstrukce, závodníci dostali kombinézy ve žluté klubové barvě, absolvovali krajské a okresní poháry.

V roce 1984 byl rožnovskou organizací uspořádán na Dolních Pasekách okresní závod ve slalomu minikár. Později byla zvolena trať na Uhliskách, kde se roku 1987 jel 1. ročník o Cenu Rožnova, pak nepřetržitě až do roku 2005. Z důvodu nárůstu dopravy v této lokalitě se další závody přesunuly na komunikaci pod Černou horu.

V roce 1999 byly z Vrbna pod Pradědem přesunuty vrcholové závody Pohár vítězů, Poháry Čech, Moravy a Slovenska do Rožnova pod Radhoštěm, v roce 2013 se konal již 15. ročník.

Nelze vyjmenovat všechny, kteří se o minikárový sport v Rožnově zasloužili. Zvláště je třeba připomenout Mirka Bartoníka, který v oddíle pracoval 29 let a doslova žil pro tento sport. S jeho přispěním vyrostlo v Rožnově několik mistrů republiky. Mirek byl velkou osobností pro všechny minikáristy z České a Slovenské republiky.“

Rožnovský Minikárový klub uspořádal v září 2014 na domácí trati Mistrovství České republiky a Pohár České a Slovenské republiky.

V současnosti zájem o soutěže strojů bez hluku a bez zápachů klesá. Závody v ČR pořádá Svaz minikár Autoklubu české republiky. Jezdí se v šesti kategoriích od čtyřletých dětí až po dospělé bez horní věkové hranice. Oficiálně existují dvě disciplíny – sjezd a slalom. Sjezd je oblíbený na světových soutěžích, na českých závodech se jezdí právě techničtější, i když pomalejší slalom mezi kužely.

V USA a v řadě evropských zemí minikáry nazývají jako „bedničky od mýdla“ a jejich historii lze vystopovat až na počátek 20. století. Závody minikár pořádají různé evropské země a také některá města v ČR. Sezóna minikár začíná nástupem jara a zpravidla končí na přelomu září a října. I když jde o závody bez hluku motoru a kouře výfukových spalin, každý ze závodů nabízí množství sportovních zážitků.

Text,  foto, reprofoto, archiv © Richard Sobotka

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *