Téčko – kulturní program na říjen.

V pondělí 2. října v 16:30 a 19:30 • Brillovka, velký sál.
Ladislav Zibura – S mámou a tátou do Afriky
Když rodinná dovolená, tak jedině v Africe! Ladislav Zibura vám přijede vyprávět o tom, jak vzal své rodiče na safari. Usednete do terénního landcruiseru a společně se vydáte na 6 000 kilometrů dlouhou jízdu Namibií a Botswanou. Těšit se můžete na národní parky plné zvířat, plavbu po řece Okavango, nejstarší poušť světa plnou života a nádherné scenérie, které znáte z NationalGeographic.
Během dobrodružné výpravy se seznámíte také s kulturou tradičních národů – křováků, hererů, himbů a
tří Jihočechů v jednom autě. Zasmějete se a zjistíte, že sen o Africe si můžete splnit taky vy.
Délka představení: 120 minut + přestávka.
Vstupné v předprodeji 250 Kč, na místě 350 Kč. Studenti a senioři v předprodeji 175 Kč, na místě 280 Kč. Předprodej od 1. 8. od 8:30 online, v Téčku nebo v TIC. Od stejného data je možná také třídenní rezervace.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/10/ladislav-zibura-s-mamou-a-tatou-do-afriky

V úterý 3. října v 19:00 • hudební klub Vrátnice
Věřím na zázraky – Jindřich Štreit a Stanislav
Věřím na zázraky je nový komponovaný pořad fotografa Jindřicha Štreita a písničkáře Stanislava.
Vstupné na sezení s místenkou v předprodeji 150 Kč, v den akce a na místě 200 Kč. Předprodej od 12. 9. v Téčku, TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/10/verim-na-zazraky-jindrich-streit-a-stanislav

Od středy 4. října do středy 3. ledna 2024 • galerie Na radnici
Sedmikráska 30 let na scéně
Od středy 4. října budete moci na chodbách Galerie Na Radnici v prostorách rožnovského městského úřadu zhlédnout práce dětí ze ZŠ Sedmikráska. Výstavou obrázků, fotografií, spisovatelských počinů a ukázek z projektového vyučování oslavuje škola třicet tvořivých let od svého založení.
Vernisáž proběhne ve středu 4. října v 17 hodin.
Výstava začíná 4. 10. a potrvá do 3. 1. 2024. Je otevřena pondělí, středa 8-17 hodin, úterý, čtvrtek a pátek 8-14 hodin.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/10/sedmikraska-30-let-na-scene

Ve středu 4. října v 19:00 • Brillovka, velký sál
Jazzmenu • Peter Lipa
Nejvýznamnější osobnost slovenské jazzové scény. Zpěvák, který během své kariéry vytvořil osobitý vokální projev s důrazem na text. Jeho hudba vychází ze spojení jazzu a blues a za svůj nejsilnější zážitek ze světa hudby považuje duet s BobbymMcFerrinem, k němuž ho vyzval sám maestro na závěr svého bratislavského koncertu v roce 1986.
Vstupné s místenkou v předprodeji i na místě 350 Kč. Předprodej od 5. 9. od 8:30 online, v Téčku nebo v TIC.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/10/peter-lipa

V neděli 8. října v 16:00 • městský park
Komentovaná prohlídka výstavy Prameny / Pavlína Kvita, Miriam Kaminská, Barbora Vovsová
Autorky Pavlína Kvita a Miriam Kaminská spolu s kurátorkou Ivou Mladičovou vás na závěr konání výstavy „Prameny“ provedou a pohovoří k jednotlivým vystaveným objektům. Rádi zodpoví všechny vaše dotazy. Na místě bude k mámí také katalog výstavy.
Bez vstupného.

Ve středu 11. října v 19:00 • hudební klub Vrátnice
Jazzmenu •TheKuh Trio
Trio tvoří vynikající rakouský kytarista žijící ve Vídni Edi Köhldorfer, jeden z nejlepších evropských kontrabasistů František Uhlíř a česká bubenická legenda Jaromír Helešic. Program tria se skládá ze známých jazzových standardů a originálních skladeb z posledního alba „OldSouls“.
Vstupné s místenkou v předprodeji i na místě 250 Kč. Předprodej od 5. 9. od 8:30 online, v Téčku nebo v TIC.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/10/the-kuh-trio-jazzmenu

V sobotu 14. října od 10:00 • hudební klub Vrátnice
Burza LP/CD
Přijďte nakoupit či prodat vinylové LP, digitální CD, analogové kazety nebo třeba i noty. Kupující to mají zdarma, prodejce prosíme o rezervaci místa. Bar bude otevřen stejně jako burza, čili od desíti do tří.
Tentokrát můžete nákup spojit s koncertním zážitke, večer v klubu proběhne druhá edice přehlídky Hudební Avant Garda.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/10/buza-lpcd

V sobotu 14. října od 19:00 • hudební klub Vrátnice
Hudební avant garda 2
Kapely, které zahrají, mají společné, že chtějí experimentovat a hledat nové cesty k vyjádření. Komplikované struktury se stávají méně komplikovanými, hudba nerozděluje, ale spojuje. Jazz potkává alternativu, experiment se mísí s písničkami, hlukové plochy potkávají improvizaci.
Akci finančně podpořil Státní fond kultury.
V roce 2023 vystoupí: Blaine L. Reininger ft. G. Valentino (USA/I) • Slina (PL) • Daniel Kordík (SK) • Kolna (CZ)
Vstupné v předprodeji: 250 Kč, v den akce a na místě: 300 Kč. Předprodej od 12. 9. 2023 v sídle Téčka, TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/10/hudebni-avant-garda-2

V úterý 17. října ve 20:00 • hudební klub Vrátnice
TheNightingales (UK)
Spousta zahraničních interpretů se ráda vrací na pódium Vrátnice, a tak tomu je i u Nightingales, birminghamské kapely, která s přestávkou působí od roku 1979 a patří ke generaci prvních postpunkových kapel. Dodnes je možno ji směle zařadit k sortě zvláštní/originální a ne nadarmo nahráli několik sessions u Johna Peela z BBC1. Hudba Nightingales je směsicí punkové drzosti, místy nezbustrované kytary a podivných, až psychobilly rytmů. Nezaměnitelný je vokál Roberta Lloyda, který se stal jejich trademarkem.Předkapela bude upřesněna.
Vstupné v předprodeji: 150 Kč, v den akce a na místě: 200 Kč. Předprodej od 1. 8. 2023 v sídle Téčka, TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/10/the-nightingales

Ve středu 18. října v 19:00 • Brillovka, velký sál
Dobrý večer se skečem
Palo Seriš herec brněnského Divadla Bolka Polívky žije autorským divadlem, ve kterém mísí absurdní humor, fyzické divadlo, stand-up comedy, pantomimu či tanec. Je absolventem Ateliéru fyzického divadla na JAMU v Brně, kde v roce 2017 dokončil i doktorské studium. Ve své Polívkytvorbě se věnuje převážně divadlu jednoho herce. Momentálně má v repertoáru sedm monodramat: Chutnalo vám, pánové?, Ze ZOO, Autor, Při kase, Samko Tále, Pozemšťan a DADA Revue. Představení „Skeče“ je průřezem toho nejlepšího z jeho současné tvorby.
Vstupné s místenkou v předprodeji i na místě 250 Kč. Předprodej od 19. 9. od 8:30 online, v Téčku nebo v TIC.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/10/dobry-vecer-se-skecem

V pátek 20. října a v sobotu 21. října • Masarykovo náměstí
Všesvatský jarmark
Tradiční Všesvatský jarmark pořádá v pátek 20. 10. a v sobotu 21. 10. na Masarykově náměstí v Rožnově pod Radhoštěm město Rožnov pod Radhoštěm ve spolupráci s Téčkem.
Ve dvoudenním doprovodném programu se na podiu v centru náměstí představí cimbálová muzika Valašsko s primášem Vojtěchem Gerlou,folkrockeřiDocuku,valmezští rockeři TheDust, cimbálová muzika Radegast nebo swingová sestava ZT Quintet.
Jarmark slavnostně zahájí v pátek v 16:30 zástupci vedení města Rožnova pod Radhoštěm.
Po oba dny přibližně 70 prodejců nabídne tradiční jarmareční zboží jako kytice, květinové vazby, keramiku, svíčky, sýry, perníčky, masné výrobny, množství občerstvení a mnoho dalšího zboží, které neodmyslitelně k městskému jarmarku a k blížícímu se podzimu patří.
Pro děti pak bude připravena tvůrčí dílnička, která jim umožní si zdarma vyzkoušet, některou rukodělnou tvořivou techniku a odnést si vlastní výrobek z jarmarku na památku.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/10/vsesvatsky-jarmark

V úterý 24. října v 17:00 • Villa Rosenaw
Podnikatelka nebo Popelka?
Dějiny podnikání znají řadu příkladů žen podnikatelek, které se staly průkopnicemi v různých odvětvích i přes množství tehdejších společenských předsudků či restrikcí.
O tom, jak podnikatelky s obdivuhodným odhodláním přišly na trh s produkty, které byly ve správný čas a na správném místě a přinesly řadu inovací, si bude povídat Kateřina Haring s Prof. PhDr. Janou Geršlovou, CSc.
Přijďte si poslechnout příběhy žen, kterým se podařilo zbořit mnohá tabu své doby (jako např. Marie Tussaud, Margarete Steiff, Melitta Bentz, Beate Uhse nebo Ruth Handler) a zrušit mnoho konvencí.
Po skončení autogramiáda a možnost zakoupit knihu Podnikatelka nebo Popelka?
Vstupné: 150 Kč. Předprodej od 26. 9. 2023 v sídle Téčka, TIC nebo online na www.tka.cz.
Akce se koná za podpory FINEST INVEST a.s.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/10/podnikatelka-nebo-popelka

V úterý 24. října v 18:00 • sál ZUŠ
Kruh přátel hudby • Czech Slovak Cello Quartet
Česko-Slovenské cellové kvarteto vzniklo v roce 2018 u příležitosti 100. výročí založení Československé republiky. Jeho členové jsou významnými osobnostmi violoncellové hry v obou zemích, jak na poli koncertním, tak v pedagogické oblasti. Kvarteto vystoupilo u příležitosti oslav 100. výročí založení Československé republiky na koncertním turné v Oslu, Reykjáviku, Helsinkách a v Tallinu. Účastnilo se rovněž Slovenského festivalu Peknej hudby v BanskejŠtiavnici a na Slovenskom festivale umenia – HudbaTrnave v roce 2018, kde sklidilo velký úspěch.
Czech Slovak Cello Quartet bylo nominováno na Cenu „Jantar“ 2020 v oblasti vážné hudby.
Při výběru repertoáru se kvarteto zaměřuje na skladby psané pro toto složení, v minulosti, nebo současnými autory přímo pro tento soubor.
Vstupné v předprodeji: 140 Kč, v den akce a na místě: 200 Kč. Rezervace a prodej v sídle Téčka a v TIC nebo online od 26. 9. od 8:30 hodin.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/10/czech-slovak-cello-quartet

Ve středu 25. října v 19:00 • hudební klub Vrátnice
Jazzmenu • Otto Hejnic Trio
Trio, které založil v roce 2009 vynikající bubeník Otto Hejnic, nahrálo pět velmi ceněných a úspěšných alb, uskutečnilo mnoho koncertů po celém světě, přes turné v Mexiku, Asii, hraní v HongKongu, Shangaji až po evropská podia.
Vstupné s místenkou v předprodeji i na místě 250 Kč. Předprodej od 5. 9. od 8:30 online, v Téčku nebo v TIC.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/10/ottohejnictrio-jazzmenu

V pátek 27. října ve 20:00 • hudební klub Vrátnice
Zrní
Zrní jsou stopaři nových postupů. Pohybují se v meziprostoru alternativy a popkultury.
Nezaměnitelná je poetika v jejich textech, práce s elektronikou i skladatelsko-producentský přístup, v němž fúzují žánry a panuje absolutní volnost. Jejich hudba je černá díra, která pohltí cokoliv: od glassovského minimalismu přes podivné disco, folkové písničkářství, po psychedelickou závrať. Není mnoho kapel, které by tolik překvapovaly, jako právě Zrní.
Intimitu z desek dokáží na koncertech přetavit v obrovskou energii. Umí být divocí i jemní, zasnění i přímočaří. To vše dělá ze Zrní jednu z nejzajímavějších a nejvyzrálejších
kapel české hudební scény. Zrní spolu hrají v nezměněné sestavě od roku 2001. Za sebou mají 7 řadových alb, za která byli několikrát nominováni na kapelu roku v hudebních cenách Anděl. V roce 2012 si tuto sošku odnesli v kategorii objev roku.
Vstupné v předprodeji: 300 Kč, v den akce a na místě: 350 Kč. Předprodej od 26. 9. 2023 v sídle Téčka, TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/10/zrni

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *