193 let starý Jurajdův kříž na novém místě.

Paměť Jurajdova kamenného kříže, který se donedávna nacházel na malém návrší mezi zahrádkami nad sídlištěm Záhumení, sahá až do roku 1830. Původně tím místem vedla cesta na Dolní a další Bečvy. Kříž se stal pro pěší přívětivým místem k odpočinku, modlitbě i k rozhlédnutí po okolní krajině a také na město Rožnov. Ke kříži se váže pověst o penězích právě v tom místě Jurajdou nalezených za které byl kříž postaven. Část pokladu dědila hluchoněmá Jurajdova dcera, se kterou se z chamtivosti oženil rožnovský tkadlec Jan Cyrilek, ale peníze mu štěstí nepřinesly, verštat spálil a neustále opilý nakonec bídně zahynul.

Na Záhumní a na Jurajdův kříž svého času zavzpomínala rodilá Rožnovanka paní Věra Klasová: „V těch místech už byla pole. Na loukách rostla jen nízká tráva, vítr povíval růžovými křehkými kohoutky a lehoučkým chmýřím bílého pýru. Vpravo se zvedal mírný svah k Jurajdovu kamennému kříži. Na jaře tam kvetly spousty petrklíčů a sasanek. V zimě to byl zase ráj pro naše sáňkařské a lyžařské začátky. Když jsme od kříže pohlédli směrem k městu, všude byla pečlivě udržovaná pole. A co když začalo kvést obilí? Celé Záhumní bylo zlaté. Vítr zvedal oblaka pylu a všechno jím ožlutil. Když jsem odrostla, scházela jsem se u Jurajdova kříže se svým hochem, svým pozdějším manželem a tatínkem mých dvou synů. O několik let později po výstavbě továrny Tesla se na někdejších lukách a polích začalo budovat sídliště, jeho noví obyvatelé ho pojmenovali jako Záhumení.“

V současné době byl Jurajdův kříž obklopen zahrádkami. Nedaleko se rozkládá sídliště Záhumení a Penzion pro důchodce. Jurajdův kříž tak postupně zcela zanikl novou zástavbou. Konečně roku 2023 byl po renovaci přemístěn na nové místo nedaleko historických budov Štefanky a Společenského domu.

Oficiální přivítání Jurajdova kříže na novém místě se uskutečnilo v pátek 29. září 2023 za účasti představitelů města a občanů. O přemístění Jurajdova kříže na nové místo se především zasloužila paní Doubravka Vejmelková. Velké poděkování jí za to vyslovil Doc. Dr. Daniel Drápala a také místostarosta Tomáš Gross, který jí předal kytičku jako poděkování za tento čin.

Žehnání Jurajdova kříže na novém místě se ujal otec Pavel Hofírek. „Je třeba poděkovat městu a všem za tento čin, protože ne každá památka má to štěstí, aby to s ní dopadlo tak dobře jako s tímto křížem. Není to samozřejmost a děkuji všem, kdo se o to zasloužili.“

Jurajdův kříž je svědkem dějin města Rožnova a stále je součástí našeho života.

 

Text a foto © Richard Sobotka

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *