Zvonice na Soláni se ozdobila čerstvým sněhem a betlémy

Od neděle 3. 12. 2023 až do konce února 2024 si mohou návštěvníci Informačního centra Zvonice na Soláni prohlédnout velkou vánoční výstavu betlémů s názvem „Štědrý večer nastal“.

V prvním patře výstavní galerie připravilo Sdružení pro rozvoj Soláně spolu s Betlemáři Valašska, regionální pobočkou Spolku českých betlemářů, rozsáhlou expozici historických betlémů většinou vytvořených lidovými tvůrci z „králických“ figurek různých velikostí, nakoupených v minulých stoletích na vánočních trzích. Z nich si pak doma tvořili lidé v celé naší vlasti, ale i za hranicemi, betlémské soubory podle vlastní fantazie a umu.

Vidět můžeme betlémy skříňkové stolní, závěsné, ale i sloupové pod skleněným válcovým víkem, zvaným lidově „pod šturcem“. Podle místa vzniku jsou tyto sestavy charakterizovány pozadím, na kterém je zobrazena betlémská scéna narození Krista, klanění pastýřů a Tří králů. Lze tak vidět scény městské i vesnické a zajímavé jsou betlémy s hornickými výjevy z Příbrami, Krušnohoří a Podkrkonoší z míst, kde se těžilo uhlí nebo jiné nerosty.

Všechny historické betlémy zapůjčil ze své rozsáhlé sbírky betlémů pan Miroslav Valenta, sám výtvarník a řezbář, rožnovský rodák, žijící nyní v Uherském Hradišti – Mařaticích na Slovácku. Jeho vlastní řezbářskou tvorbu reprezentuje skříňkový oltářní betlém z roku 1991, vytvořený ze dvou druhů dřeva a zobrazující ve figurální a reliéfní podobě „Kristovu epopej“, tedy celý pozemský Kristův život od scény Zvěstování, narození Ježíše, útěk do Egypta, poslední večeři Páně, až po Nanebevstoupení. Mistrovská řezbářská práce autora zasluhuje vysoké ocenění.

Také nás upoutají další reliéfy, jeden z období baroka od neznámého autora a další dva ze soudobé tvorby řezbářů Jiřího Netíka a Zdeňka Matyáše.

Betlém Milana Žlebčíka. 

Ve druhém patře Zvonice můžeme vidět, kromě betléma vytvořeného z ovčí vlny, také krásný barevný betlém keramický. Většinu výstavní plochy však zaplnily papírové vystřihovací a skládací betlémy z rozsáhlé sbírky přerovského zapáleného betlemáře Stanislava Dostála. Jeho sbírka má nyní téměř 800 betlémů od historických, až po soudobé. Ve sbírce se nachází také betlémy, které vytvořili naši známí malíři a výtvarníci jako Mikoláš Aleš, Josef Lada, Marie Fischerová – Kvěchová, Karel Franta, Jarolím Štantejský, Jiří Knapovský, Vojtěch Kubašta a další. Lidová tvorba betlémů, sestavovaných z vystřihovacích archů, byla v minulých stoletích velmi oblíbena a tam, kde nebylo možné pořídit si betlém vyřezávaný, stavěl se většinou betlém tištěný a vystřižený, podlepený na kartonu a opatřený dřívkem pro zapíchnutí do mechu. Také reklamní firemní skládací betlémy byly v období 1. republiky oblíbené zvláště u dětí.

Výstava na Zvonici spolu s výstavou v Muzejním a galerijním centru na zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí, a také tradiční výstava „Štramberkem za betlémy“, jsou příspěvkem Betlemářů Valašska k připomenutí 800 let od vzniku tradice stavění jeslí a betlémů a také vzpomínkou na 100. výročí první československé jesličkové výstavy v pražském Klementinu v roce 1923.

Ing. Ivan Hejtmánek, předseda Spolku Betlemáří Valašska, regionální pobočky Spolku českých betlémářů.

Foto a reprofoto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *