Sborník z výstavy betlémů na zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí

Betlémáři Valašska uspořádali ve dnech 25. 11. 2023 – 2. 2. 2024 v zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí největší výstavu betlémů na Moravě pod názvem „K Ježíškovi do Betléma půjdeme.“

Výstava byla zároveň uspořádána jako upomínka 800. výročí od prvního živého vyobrazení betlémského příběhu – narození Krista.

Výstava nabízí veřejnosti především shlédnutí soubornou tvorbu betlémů v regionu Valašska, Lašska, Vsacka a ostatních částí Moravy. Také však nabízí seznámení s historií tvorby betlémů ve významných českých betlemářských oblastech. Neschází ani rozmanitost v pojetí betlémského příběhu jednotlivými tvůrci v uplynulých staletích.

Počátkem ledna 2024 vydali Betlémáři Valašska, regionální pobočka Spolku českých betlémářů Sborních fotografií z výstavy betlémů.

Autorem úvodního a závěrečného slova ve Sborníku je Ing. Ivan Hejtmánek, předseda regionální pobočky Betlémáři Valašska. Autorem fotografií betlémů a grafické úpravy Sborníku je Mgr. Jakub Sobotka.

„Všem, kteří betlémy ochotně zapůjčili a s láskou a obětavostí přiložili ruku k dílu pro zdárnou přípravu a průběh výstavy, vyslovuje vedení spolku Betlémáři Valašska srdečný dík,“ uvedl předseda spolku Ing. Ivan Hejtmánek. „Budeme se starat i nadále o to, aby tradice stavění jeslí a betlémů na Valašsku nezanikla.“

Betlémy shora a zleva: Nazarénský betlém, autor Jan Brlica. Betlém – Ladovský motiv, autor Adolf Kreisl. Novoměstský – první barevný betlém, autor Jan Hrnčíř. Opalovaný valašský betlém, autor návrhu prof. Karel Langer, řezbář Petr Orság Kaděra.  Betlém z Rožnova, autor Ing. Ivan Hejtmánek. 

Text a reprofoto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *