Téčko – kulturní agentura Rožnov pod Radhoštěm: Dva pohledy do vězeňské cely

Dva pohledy do vězeňské cely

Rožnov pod Radhoštěm, 20. 3. 2024 •V úterý2. dubna v 17 hodin bude v Galerii na Radnici zahájena vernisáží unikátní společná výstava fotografa Jindřicha Štreita a malíře samouka Ivo Červenky. Oba autory spojuje téma hledání cesty a smyslu života při výkonu trestu ve vězeňské cele. Jindřich Štreit pohovoří na zahájení osobně, Ivo Červenka prostřednictvím TV mostu z věznice. Výstava potrvá do 26. června a bude volně přístupná na chodbách městského úřadu.

Renomovaný dokumentární fotograf Jindřich Štreit zachycuje ve svém cyklu „Ze tmy ke světlu“ službu vězeňských kaplanů. Kaplanská služba ve věznicích v ČR byla jedním z kroků k humanizaci vězeňství. Kaplani ve věznicích nejenže plní duchovní službu, ale pro vězně jsou nepostradatelní i po stránce psychologické, humánní, ale i poradní.

„Fotografoval jsem ve dvaceti věznicích. Snažil jsem se zachytit atmosféru a vztahy. Bez vzájemného pochopení a vstřícnosti by se takový cyklus fotografií nedal realizovat.Do Rožnova pod Radhoštěm se moc těším, mám zde spoustu přátel a krásné vzpomínky na dětství strávené v nedaleké Stříteži nad Bečvou, kde můj tatínek působil jako učitel. Všechny srdečně zvu také na besedu, která proběhne v den vernisáže od 15.30 hodin v obřadní síni městského úřadu,“dodává Jindřich Štreit.

Ivo Červenka je malíř samouk a zároveň student teologie na VOS Kolín. Toho času ve výkonu trestu za násilný trestný čin.Muž, který ve svém divokém životě udělal spoustu chyb, za které přišlo potrestání. V současné době prožívá období určité obnovy a restartu života, hledání směru a změny k lepšímu plnohodnotnému bytí.

„S malováním jsem začal až ve vězení pro ukrácení času. Vlohy jsem zdědil asi po svém otci, který také maloval. Začínal jsem s uhlem a tužkou a posléze přešel k malbě olejem na plátno. Ve svých obrazechse snažím vyjádřit své pocity a myšlenky formou pozitivních barev, své osobní duchovní vnímání života. Zamýšlím se nad realitou i budoucností,“říká o své tvorbě Jiří Červenka.

Výstavu pořádá Téčko ve spolupráci s Městem Rožnov pod Radhoštěm a Apoštolskou církví. Součástí výstavy bude také preventivní doprovodný program pro studenty základních a středních škol s lektorem Romanem Povalou na téma: „Život v závislosti“. Roman Povala je knězem Apoštolské církve, který navštěvuje pana Červenku během výkonu trestu a dlouhodobě se věnuje preventivnímu protidrogovému programu. Výstava obrazů Ivo Červenky je prodejní, finance budou použity na úhradu jeho školného.

Jindřich Štreit(nar. 1946 ve Vsetíně). První impulz k fotografování dostal od otce. Od roku 1972 se koncepčně věnoval zobrazování vesnického života. Soustředil se na portrét a na romskou tematiku. V letech 1974–1977 absolvoval Školu výtvarné fotografie v Brně. V roce 1982 se zúčastnil jako jediný fotograf nepovolené výstavy neoficiálních výtvarných umělců na tenisových kurtech v Praze, kde jeho fotografie vzbudily pozornost tajné policie. Byl vzat do vyšetřovací vazby a posléze odsouzen k trestu odnětí svobody. Po listopadu 1989 byl rehabilitován. Od roku 1994 je samostatný fotograf.

Jindřich Štreit připravil 1 570 autorských výstav a mnoha kolektivních se zúčastnil. Vydal 98 knih a 103 katalogů. Je zastoupen v nejvýznamnějších sbírkách (MOMA New York, Národní galerie Washington, Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze, Muzeum umění Olomouc, Moravská galerie v Brně a v mnoha dalších). Bylo o něm natočeno několik filmů.

Ivo Červenka (nar. 1973 v Havířově). Ve vězení vystudoval dvě střední školy elektrikář a obráběč kovů. Momentálně se věnuje bakalářskému studiu Vyšší odborné školy teologické v Kolíně. O své divoké cestě životem, o temných pádech i o druhé šanci, kterou dostal napsal útlou knihu „Ze dna vzhůru“. Ve výkonu trestu se věnuje olejomalbě, jeho oblíbeným autorem je Salvador Dalí. Výstup z vězení má v roce 2031, žádost o podmíněné propuštění může podat v letošním roce.

 

Více informací: Jakub Sobotka, 737 252 778, jakub.sobotka@tka.cz
https://www.tka.cz/program/2024/04/jindrich-streit-ze-tmy-ke-svetlu-ivo-cervenka-od-hledani-k-nalezeni
Téčko, příspěvková organizace | 1.máje 1000 | Rožnov pod Radhoštěm

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *