4 x s Marcelou M. Kulišťákovou o spolupráci rožnovské knihovny a tvůrčí skupiny seniorů.

Od roku 2007 pracuje při Městské knihovně v Rožnově pod Radhoštěm tvůrčí skupina seniorů v rámci projektu „Město v mé paměti“. Kromě objevování a zaznamenávání starých, málem už zapomenutých příběhů si lidé všímají také města, ve kterém žijí, jeho historie a jeho proměn.

Prvým počinem byly průvodcovské materiály zajímavými místy Rožnova. Pak už nebylo daleko k realizaci projektu Edice Milé tisky, orientovaného na zaznamenání vyprávění pamětníků o proměnách života Rožnovanů a také o proměnách města Rožnova. Prvý svazek Edice Milé tisky vyšel pod patronací městské knihovny v roce 2011. Do roku 2024 bylo vydáno více než 30 těchto drobných tisků a jsou připravovány další.

Připomínkou obětí obyvatel Rožnova při osvobozování města v květnu roku 1945 jsou Kameny paměti, uložené do dlažby na místech, kde k tragedii došlo. Kameny paměti byly posléze rozšířeny o významné osobnosti, které v Rožnově pod Radhoštěm žily, nebo město navštívily. Tyto Kameny paměti oživují minulost města Rožnova pod Radhoštěm, i lidí, kteří v tomto městě žijí, nebo ho navštívili. To vše ve smyslu – že kdo chce znát svou přítomnost, měl by poznat i svou minulost.

Patronkou Tvůrčí skupiny seniorů při Městské knihovně v Rožnově pod Radhoštěm je zasloužilá knihovnice paní Marcela M. Kulišťáková.

Už více jak 17 let jsi patronkou spolupráce tvůrčí skupiny seniorů a rožnovské městské knihovny. Jaký význam tomuto činění přikládáš?

Je to krásná role a v případě  pomoci zachycovat paměť města o to přínosnější. Našimi seniory prožitá paměť má stejnou váhu a nemenší cenu jako  práce historiků. Stále se opakuje stejná pravda, že bez znalosti minulosti tápeme v současnosti a už vůbec se nepoučíme do budoucnosti.

Kdo nejvíc těží z této inspirativní činnosti, knihovna, město, nebo samotní senioři?

Z této inspirativní činnosti určitě nejvíc těží především samotní senioři, neboť přece duševní činnost je ve vyšším věku obzvláště důležitá. Knihovna jim k tomu vytváří nejen podmínky, ale sama tím vykazuje ve své činnosti nadstandard, který není běžný v jiných městských knihovnách, tedy to, že je opravdu obývacím pokojem svého města, kde se různé skupiny lidí mohou tvůrčím způsobem setkávat.

Od průvodcovských materiálů, přes Milé tisky se dosud stále živá spolupráce mezi Knihovnou a seniory dostala až ke Kamenům paměti, což byl Tvůj nápad a iniciativa. Jaký význam kladení Kamenů paměti do městské dlažby na významných místech přikládáš?

I člověk, kterému je četba knížek lhostejná, 

nebo na ni nemá čas nepřehlédne to, co má pod nohama ve veřejném prostoru. Výstižně zkrácený text v dlažbě přitom dodá srozumitelnou informaci, a to nejen Rožnovanům, ale i bloumajícímu cizinci. A jde pořád o totéž: seznamovat se s historií místa.

Městská knihovna v Rožnově pod Radhoštěm je po celkové renovaci sama o sobě inspirativní, co jí přát do blízké i vzdálenější budoucnosti?

Máme krásnou knihovnu! A co přát? Ať knihovna přitahuje stále zvědavost malých dětí, ať je přívětivá ke všem návštěvníkům; prostě dobrým duchem.

 

Za odpovědi na otázky poděkoval Richard Sobotka

Text a foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *