Téčko – kulturní program na červern 2024

Od soboty 1. června do neděle 7. července • galerie Kostnice
Kristýna Španihelová – Malka
Vernisáž proběhne v pátek 31. května v 17 hod. ve farské zahradě
Úvodní slovo: Gabriela Nováková | Hudební program: Krůžekštyr tet
Otevírací doba: úterý – sobota: 10:00 – 16:00, neděle: 11:00 – 15:00 | Vstupné dobrovolné.
Doma na stěně visí velký portrét. Stará kolorovaná fotografie mladé ženy v kroji. Je to tvář sestry mé prababičky, kmotry mé babičky z matčiny strany. Amalie Vašutová se narodila 23. února 1917 jako druhorozená dcera v rodině pasekáře v údolí Horní Bečvy, kde poté prožila celý život. V zimě roku 1945 si pro ni domů přišlo gestapo. Za podporu a spolupraci s partyzány byla vězněna na Horní Bečvě, Valašském Meziříčí, a pak v Brně v Kounicových kolejích. Domů na Horní Bečvu se již nikdy nevrátila. Její rodiče a příbuzní se nikdy nedozvěděli, co se s Malkou, jak ji doma všichni říkali, stalo. Nepřestávali však věřit, že se jednoho dne vrátí. Teprve před několika lety se rodina dozvěděla, že byla v Brně v březnu r. 1945 popravena zastřelením. Poslední dopis rodině, který Malka napsala po svém zatčení, končí slovy: „Je to můj osud.“ Výstava Malka je věnovaná její památce.
Ve spolupráci: Římskokatolická farnost Rožnov p. R., Iskérka o.p.s | Partneři výstavy: Solartec
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/06/kristyna-spanihelova-malka

Ve čtvrtek 6. června ve 14:00 • Společenský dům
Setkání jubilantů
Téčko pod záštitou starosty Jana Kučery zve jubilanty města Rožnova pod Radhoštěm na sváteční odpoledne.
Akce pouze pro pozvané jubilanty.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/06/setkani-jubilantu

V pátek 7. a v sobotu 8. června • Brillovka, nádvoří
U:FEST #3
Třetí ročník festivalu mapující aktuální trendy v alternativní hudbě přichází s nejvíce našlapaným line-upem a doufáme, že naplníme nádvoří i terasu Brillovky. Budeme se bavit, tančit a taky rozšiřovat své hudební obzory. Jednotlivé interprety budeme postupně představovat, so staytuned!
Pátek: Ventolin, Chorobopop, Hard to Frame, OnryOzzborn, DJ FeFe
Sobota: N.O.H.A., Sunbrella, TheStylists, BoLs/sLoB, Omnion, Telomante, Josef Sedloň
Třetí vlna předprodeje 2. 4. 2024 – 6. 6. 2024 za cenu 550 Kč
Vstupné na místě: pátek 400 Kč, sobota 600 Kč, pátek + sobota 650 Kč
Partneři festivalu: NXP, IST inovative sensor technology | Festival probíhá pod záštitou hejtmana Zlínského kraje, Ing. Radima Holiše.
Více informací a kompletní program: https://www.tka.cz/program/2024/06/ufest-3

Od čtvrtka 13. června do pondělí 30. září • městský park
Kvalita prostoru / Monika Immrová a Jiří Kobr
Vernisáž proběhne ve středu 12. června v 17 hodin v hudebním altánu v městském parku, v případě nepříznivého počasí na zastřešené arkádě Společenského domu.
Úvodní slovo: Iva Mladičová | Vystoupí: kapela Černý čaj
Sochy MONIKY IMMROVÉ (*1970) a JIŘÍHO KOBRA (*1974) prezentované v prostoru rožnovského městského parku umožňují spatřit vzájemný dialog o společném i odlišném. Oba autoři svými pracemi vypovídají o existenci základního řádu, zajímá je situovanost postavy v respektu vůči prostředí, jejich náměty vycházejí z přirozené reality bytí. Monochromnost přiznaného materiálu se ale také vymezuje vůči živosti krycích barev, elementarita abstraktní formy vůči symbolicky srozumitelným příběhům. Monika Immrová uvažuje o prostoru, kterým prochází svobodná a současně s ním propojená. Fascinuje ji možnost sochami prostor spoludefinovat. Základ jejích prací je geometrický, přitom ale tvary evokují lidskou postavu. Jiří Kobr svými sochami připomíná zásadní lidská témata ukotvená v kolektivním vědomí skrze křesťanskou tradici. Kriticky znovu promýšlí symbolické formy spojené s dlouho sdílenými idejemi. Hledá obecně srozumitelný výrazový slovník, přeje si oslovit člověka prožitkem, podnítit osobní zkušenost. Zajímá jej vzájemnost postavy, ornamentu, architektury. Celek prací obou autorů působí zvláštní synergií především díky sochařské tematizaci lidské dimenze v rovině fyzické, duševní i duchovní.
Výstava se koná pod záštitou hejtmana Zlínského kraje Ing. Radima Holiše a za podpory Ministerstva kultury.
Volně přístupné, bez vstupného.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/06/kvalita-prostoru-monika-immrova-jiri-kobr

V pátek 14. června v 17:00 • Janíkova stodola
Příhody včelích medvídků | divadlo Krapet Praha
Nevíte, kam se ztratil Čmelda?A proč si Pavouk tak pomlaskává?Proč je sluníčko dneska tak nízko?A kde vlastně bydlí Pučmeloud?Víte kolik je v mraveništi mravenců?
Vstupné s místenkou 130 Kč.Prodej v sídle TKA a v TIC nebo online od 14. 5. od 8:30 hodin. Od stejného data je možná také 3denní rezervace, a to pouze online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/06/prihody-vcelich-medvidku

V pátek 21. a v sobotu 22. června • městský park
Rožnov mě baví
Také letos se můžete těšit na dny města s názvem Rožnov mě baví. Dvoudenní akce proběhne v pátek a sobotu 21. a 22. června v okolí Společenského domu.
V pátek odpoledne zveme všechny občany Rožnova k sousedskému stolu na Lázeňské ulici. Přineste něco vlastního na ochutnání, zapojte se do soutěže o nejchutnější frgál a poseďte se svými přáteli a známými u nejdelšího stolu v historii Rožnova. Pro ty, kteří se aktivně zapojí máme připraveny za odměnu vstupenky na Svatojánský večer, který začíná ve 21 hod. v Amfiteátru Na Stráni. Lázeňská ulice v podvečer ožije tancem. Čeká nás taneční soutěž, workshop a taneční zábava v Robe Show Trucku, vše pod taktovkou Eriky Ruthar Černé.
V sobotu bude městský park po celý den plný koncertů, zábavy a výborného jídla a pití. Na podiu se představí Beskydský orchestr pod vedením Zdeňka Valy a pěvecký sbor Rosénka, zatančí Line Dance a Heart2Beat/SB. V podvečer vystoupí populární Hradišťan s kapelníkem Jiřím Pavlicou a domácí Mňága a Žďorp. Bude toho k vidění a slyšení mnohem víc. Po celý den budou k dispozici aktivity a hry nejen pro děti, o které se postará středisko volného času, městská policie, fotbalový klub FC Rožnov, Spolek rožnovských žen a Autoklub ČR Rožnov.
Nenechte si ujít dny, kdy vás bude bavit vaše město!
Více informací a kompletní program: https://www.tka.cz/program/2024/06/roznov-me-bavi

V sobotu 29. června ve 20:00 • hudební klub Vrátnice
SlimCessna’s Auto Club (USA)
Hymnické songy Auto Clubu balancují mezi hlubokou rurální tradicí a punkovým přístupem, mezi upřímnou vírou a neustálým bojem s vášněmi – prostředky možná jsou druhu country & western, ale vnitřní rozervanost zde shledáte nikoliv nepodobnou spíše té, co např. u JoyDivision či TheGun Club…
SlimCessna’s Auto Club byl před časem označen serverem Pitchfork – a tuto tezi přejímali např. i ve SPINu – za nejlepší koncertní kapelu alternativní Ameriky. Dobrá, to sice jsou velká slova, ovšem co tato parta předvedla na všech svých dosavadních vystoupeních třeba jen v Praze, Brně či na festivalech Coloursof Ostrava, MišMaš Party či Boskovice toto tvrzení jednoznačně a bez výjimky vždy potvrdilo.
Vstupné : předprodej 300 Kč, v den akce a na místě 350 Kč. Předprodej od 26. 3. 2024 v sídle Téčka, v TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/06/slim-cessnas-auto-club-usa

Vložil -sb-

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *