Prázdninové vycházky s městskou knihovnou za poznáním města Rožnova pod Radhoštěm

Už deset let pracuje při městské knihovně v Rožnově pod Radhoštěm tvůrčí skupina seniorů v rámci projektu „Město v mé paměti“. Kromě objevování a zaznamenává starých a málem už zapomenutých příběhu lidí je to také město ve kterém žijí, jeho příběhy a jeho proměny. Pod patronací městské knihovny byly zpracovány úspěšné průvodcovské materiály, které místním obyvatelům i návštěvníkům Rožnova přibližují zajímavé městské části.

Už osmiletou tradicí také je, že v průběhu dvou prázdninových měsíců knihovničtí senioři s láskou ke svému městu a bez nároku na odměnu provádějí zájemce po nejzajímavějších místech Rožnova. K účasti na těchto nenáročných procházkách  není zapotřebí žádné administrativy ani složitého doptávání, stačí přijít o každém čtvrtku v 16.00 hodin k budově Městské knihovny a vydat se s průvodcem na nenáročnou trasu, která je pro ten den určena.

Letní vycházky otevřela 13. července návštěva prvního rožnovského sídliště Záhumení. Sídliště bylo budováno od roku 1950, jeho výzdoba sgrafity byla svěřena akademickému malíři Janu Kobzáňovi a tvoří tak po dnešní dny neobyčejnou galerii výtvarného díla tohoto umělce.

Vycházka 20. července s Ivanem Bajerem se zaměří nad historií rožnovské struhy, jejíž vznik sahá až do 15. století, zanikla kolem roku 1970.

Ve čtvrtek 27. července to bude vycházka s paní Jindřiškou Deákovou za poznáním městského parku – Hájnice, který má přímé napojení na historii klimatických lázní v Rožnově pod Radhoštěm v letech 1796-1950.

Drobnou organizační výjimkou je čtvrtek 3. srpna, kdy se účastníci vycházky dopraví v 16.10 autobusem místní dopravy ze zastávky u zemědělské školy na konečnou Dolní Paseky – točnu, odkud se vydají se zasvěceným výkladem průvodce pana Michala Chumchala o historii této městské čtvrti pěšky zpět do centra (cca 2 hodiny).

Málo známou osadou Bučiska a jejich historií dne 10. srpna (opět se startem v 16.00 hodin u budovy městské knihovny) seznámí a provede paní Marie Brandstettrová.

Ve čtvrtek 17. srpna to bude vycházka s průvodcem Janem Surým, seznámení s městskou částí Tylovice jak ji neznáme.

Poslední vycházka se uskuteční 24. srpna za doprovodu paní Heleny Poláškové a paní Doubravky Vejmelkové v mnoha ohledech zajímavou městskou částí Na Drahách – Kramolišov, pojmenovanou po rožovském rodákovi, učiteli, spisovateli a historikovi Čeňku Kramolišovi.

Není od věci připomenout, že prázdninové procházky nabízejí důvěrné poznání města ve kterém žijeme. A také, že po rožnovském vzoru začaly být prázdninové procházky prováděny v dalších blízkých i vzdálenějších městech.

Text © Richard Sobotka, foto © Marcela Slížková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *