Portáši – historie a tradice – v literárním díle Daniela Drápaly

Historie portášů, mužů kroku ostražitého a pozoru pronikavého, organizovaných ve sboru zemských portášů, bezpečnostních oddílů činných na Moravě mezi léty 1638 až 1830, se zabývá nejnovější kniha Daniela Drápaly „Portáši – Historie a tradice“.

„Že ani na prahu třetího tisíciletí se nejedná o zcela antikvovaný jev, dokládá nejen pestrá činnost nynějšího Valašského sboru portášského, instalace dřevěných plastik portášů na Klapinově a Opáleném, ale i zájem médií, samosprávy a spolků, které s různými formami připomínek historických portášů i dnes pracují,“ uvádí autor v závěru své knihy.

Téměř dvě sta let dlouhá historie věrných Valachů, Valachů jako strážců hranic, národních četníků zdaleka není zapomenuta. Ostatně po zrušení stálého sboru portášů na jejich organizaci posléze navázaly vznikající bezpečnostní složky – četnictvo.

Region působnosti portášů: Čeladná, Velké Karlovice, Hrozenkov, Bystřice, Lidečko, Hošťálková nebyl omezován žádnou hranicí a na příkaz vrchnosti, v jejímž žoldu portáši jako organizovaný sbor působili, zasahovali tito i mimo uvedené teritorium.

Mnozí z portášů byli udatností proslaveni a historie jejich odvážných činů se dochovala až do současnosti.

Dávné časy Portášů připomínají jejich náhrobky ve Valašské Bystřici, kde na portášskou historii vzpomínalo 12. července 1931 také československé četnictvo.

Kniha Daniela Drápaly je cenným a zajímavým dokumentem z oblasti historie Valašska. Neméně zajímavé bylo vyprávění Doc. PhDr. Daniela Drápaly při uvedení knihy „Portáši – Historie a tradice“ mezi čtenáře 8. února 2018 při besedě na toto téma v Městské knihovně v Rožnově pod Radhoštěm.

Knihu Daniela Drápaly  „Portáši – Historie a tradice“ vydala Masarykova univerzita Brno, 2017.

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *