Svět dětí uprostřed městské přírody v Rožnově pod Radhoštěm

Svět dětí se liší od světa dospělých tím, že je určený výlučně dětem. Dospělí do něj marně hledají cestu návratu. Někdy se jim to podaří. Proč by ne? Vždyť také i oni byli kdysi dětmi. Daří se jim to tím, že svět dětí vymýšlejí a zkrášlují.

Městský park jsou většinou zelené stromy a zelená tráva. Také chodníky, pěšiny, cestičky kudy se procházejí dospělí, diskutují a tváří se vážně, jak se to sluší a jak se to od dospělého člověka očekává.

Přece některému z nich během procházky v parku něco cinkne. Všude kolem jen stromy a tráva. Děti z nedaleké školičky tam čas od času zavítají a pod dohledem paní učitelek běhají, poskakují, křičí, pískají nebo jen tak sedí v trávě.

Což jim to jejich kolbiště zpestřit prolézačkami, přelézačkami, skluzavkou, schody, kmeny stromů, lavičkami se zvlněným povrchem, stupínky, také něčím co připomíná hlemýždě, nebo obrovský krásný list stromu. Schůdky ubíhají do svahu se skluzavkou končící na protější straně rovnou v pískovišti. Neschází houpačka – kdo by odolal nezhoupnout se. Ke všem těm kouzlům vede chodníček poskládaný z nejrůznějších druhů kamínků, dokonce v jednom místě i z písku. Neschází ani minitrampolíny z barevných pětilístků.

Kdo z dospělých by nechtěl zkusit, co to s ním udělá, užít si uprostřed parkové zeleně alespoň některou z tolika lahůdek. Některé herní prvky by se mu určitě podařilo zvládnout, ale musel by splnit jednu jedinou podmínku, totiž dětský věk.

Městský park prodělal řadu překvapivých změn. Dětské hřiště neruší, nepřekáží, dotváří park tím, čím má být – odpočinkovou zónou se vším všady, prostorem, zelení, svěžím povětřím i herními prvky.

I když jsou pořád ještě prázdniny, městský park už je připravený. A jen co ve školičce zvonek oznámí prvý vyučovací den, možná dá paní učitelka povel: Hurá do přírody!

Veřejné přírodní hřiště v městském parku v Rožnově pod Radhoštěm je realizováno od 29. května 2018. Zhotovitelem je firma ART DUCKART s. r. o.

 Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *