Pozdrav od přátel z Polska

Drogi Przyjacielu.
Nadal od roku 1950 przyjaźnię się z czeską rodziną Vladimirem i Ludmiłą 
Brożek z Pragi. Teraz spotykamy się w połowie drogi czyli w Polanicy raz 
do roku.  Zatem prawie 70 lat się znamy i przyjaźnimy a nie są to moi 
krewni tylko wielcy PRZYJACIELE.
Poznałyśmy się w roku 1950 gdy Ludmila
napisała list do Liceum w Jarocinie gdzie ja się uczyłam. Chciała
korespondować z Polką , a profesor dał ten list mnie! Czy to nie piękne?
Czy pamięta Pan , że byliśmy z nimi w Rożnowie?  Pozdrawiam serdecznie
posyłając foto z tego roku w Polanicy. Stoją od prawej : moja siostra
Krystyna Komos , ja, Ludmila Brożkowa, Vladimir Brożek. Jeszcze raz
pozdrawiam Barbara S.

Drahý příteli.
V roce 1950 jsem se spřátelila s rodinou Vladimíra a Ludmily Brožkových z Prahy. Dodnes se jednou ročně setkáváme v půli cesty v Polanici. Známe a přátelíme už 70 let, třebaže to nejsou moji pokrevní příbuzní, ale jen velcí PŘÁTELÉ.
Poznali jsme se v roce 1950, kdy Ludmila poslala list do Jarocinia, kde jsem studovala. Chtěla korespondovat s Polkou, a profesor předal její dopis mně! Není to snad pěkné?
Jednou jsme byli společně v Rožnově, vzpomínáte?
Zdravím srdečně a posílám z letošního setkání společnou fotografii z Polanicy. Jsou na ní zprava: má sestra Krystyna Komos, já (Barbara Siwinská), Ludmila Brožková a Vladimír Brožek.
Ještě jednou zdravím.
Barbara Siwińska.

V rámci družebních vztahů měst Rožnova pod Radhoštěm a polského města Śrem nesčetněkrát navštívila Valašsko také MUDr. Barbara Siwińská, emeritní primářka anesteziologického oddělení v polském městě Śrem a prezidentka sdružení lékařů Polskie Towarzystwo Lekarskie Kolo ve Śremu. Neskrývá okouzlení krajinou Beskyd a přátelskými vztahy Rožnovanů. Jde o lékařku, jejímž životním krédem je: „Nikt nie żyje tylko dla siebie.” (Nikdo nežije jen sám pro sebe.) A také: Czynów, nie słów potrzeba. (Činy, ne slova jsou třeba.) Její činy směřují k těm nejpotřebnějším – k nemocným dětem. Právě z jejího podnětu vycházejí mnohé činy, prospěšné lidem v jejím okolí. Śremští lékaři tak každoročně o Vánocích navštěvují a obdarovávají děti v nemocnici.
Za své celoživotní aktivity v oblasti lékařství a pomoci druhým obdržela MUDr. Barbara Annia Siwińská z rukou Burmistra Śremu Adama Lewandowskiego dne 11. listopadu 2016 titul „Honorowego Obywatela Śremu“ (Česný občan města Śrem).

Překlad z polštiny Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *