PhDr. Jiří Langer, CSc. – etnolog, historik a muzejní pracovník

PhDr. Jiří Langer, CSc., český etnolog, historik a muzejní pracovník zaměřený zejména na lidovou architekturu Západních Karpat besedoval 4. března 2019 ve zcela zaplněném podkroví rožnovské městské knihovny v rámci programu Město v mé paměti s přednáškou „Cestou napříč obory a krajinami“.

PhDr. Jiří Langer, CSc. se specializuje na terénní výzkumy dřevěných kostelů a architekturu venkova.

Je spoluzakladatelem několika skanzenů, hlavně na Slovensku.

Působil v Dolním Kubíně v muzeu, osvětovém domě a galerii. V letech 1971-96 byl zástupcem ředitele a vedoucím národopisného oddělení Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Zabýval se lidovým stavitelstvím, lidovým uměním a problematikou muzeí v přírodě.

Je autorem expozice Mlýnská dolina, konzultantem a členem vědeckých rad muzeí v přírodě a autorem kromě dalších také knih Naše lidové stavby a Co mohou prozradit lidové stavby a řady odborných článků.

V průběhu let uspořádal výstavy: 2001 Orava v kresbách Juraja Langera Múzeum oravskej dediny, Zuberec, Slovensko; 2009 Dřevěné kostely Evropy: kresby z knihy a fotografie Muzeum a pamětní síň S.Freuda, Příbor; 2011 Z rožnovských skicáků Galerie na radnici, Rožnov pod Radhoštěm; 2016 Orava v kresbách Juraja Langera. Drevené kostoly v Európe Múzeum oravskej dediny, Zuberec, Slovensko

Jeho práce byla oceněna: 2009 cena Andreja Kmeťa za prínos pre múzejníctvo na Slovensku; 2011 cena European Union Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Awards; 2016 cena Artis Bohemiae Amicis

Jeho nejnovější knihou, která se v těchto dnech dostane na pulty knihkupectví je „Lidové stavby v České republice“, kterou vydal Národní památkový ústav.

Text a foto  © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *