Horní most v Rožnově pod Radhoštěm jako nový

Historie Horního mostu v Rožnově pod Radhoštěm je více jak sto let stará. Vůbec první most byl ještě počátkem 20. století dřevěný, i tak byl důležitým překlenutím řeky Bečvy v místě, kudy Rožnované přepravovali tovar do Frenštátu pod Radhoštěm a také do obcí Dolní, Prostření a Horní Bečvy. Jelikož při každé velké vodě byl dřevěný most v ohrožení, rozhodli se Rožnované nahradit ho mostem železobetonovým. Stalo se tak pravděpodobně roku 1923 a jednalo se o prvorepublikovou poctivou práci, protože most bez větší pohromy přečkal živelné pohromy i přesun válečné fronty v květnu roku 1945. Neohrozila ho ani katastrofální povodeň v roce 1997, i když voda protékala vrchem přes mostovku. Zub času však přece jeho konstrukci poněkud nahlodal a proto bylo v roce 2019 rozhodnuto, provést nejnutnější opravy.

K uzavírce mostu došlo 3. dubna 2019 a k jeho otevření 30. června 2019. Drobné dodělávky budou ještě nějaký čas pokračovat, ale bez omezení pěších a osobních automobilů. Kromě skvělé formy, kterou si prvorepublikový most podnes zachoval znovu poukázal na zkušenost z katastrofální záplavy v roce 1997, kdy se přes Horní most přelévala voda a u Dolního mostu dravá voda už nahlodávala pravý pilíř, jak chybí Prostřední most, který byl po roce 1990 stržen a nahrazen lávkou pro pěší. Nescházelo mnoho a Rožnov (jeho centrální část s úřady a další obslužností) by byl jednoduše odříznutý od okolního světa.

Následující snímky ukazují Horní most historický, novější, pak v čase katastrofálních záplav v roce 1997, kdy velká voda řádila jako divá, a konečně během renovace v prvé polovině roku 2019.

Následující fotografie představují Horní most dřevěný, betonový, most za povodně v roce 1997 a most opravovaný postupně v rozmezí 3. dubna – 30. června 2019.

 

Text a foto  © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *